Almanya’da yapılacak genel seçimler için ilk ve tek canlı yayın seçim düellosu Başbakan Angela Merkel ve anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD) adayı Peer Steinbrück arasında yapıldı. Federal Meclis’te temsil edilen diğer 3 partinin katılmaması nedeniyle eleştirilere neden olan düelloda, Steinbrück Merkel’e oranla daha başarılı olurken, SPD’ye oylarını arttırma umudu doğdu.

22 Eylül’de yapılacak genel seçimler öncesi yapılan TV-düellosu devlet televizyonları ARD ve ZDF ile özel kanallar RTL ve Pro-Sieben’den birer moderatör tarafından yönetildi. Düelloda Başbakan Angela Merkel son 4 yıllık icraatlarını savunurken, Steinbrück’ün rakibini birçok konuda zorladığı görüldü.

MERKEL EKONOMİK VERİLERİ SAVUNDU, ZENGİNE VERGİYE KARŞI ÇIKTI

İktidarı döneminde ekonomik verilerin genel olarak iyi olduğunu, işsizliğin düşürüldüğünü ve 1,9 milyon yeni iş imkanı sağlandığını kaydeden Merkel, yüksek gelir düzeyindeki mükelleflerin daha fazla vermesini kabul etmeyeceklerini söyledi. Vergilerin yatırımları ve istihdamları etkileyeceğini savunan Merkel, asgari ücretin sadece toplu sözleşmelerle ücretlerin belirlenmediği iş kollarında geçerli olacağını yineledi.

“CDU VE MEDYA VERGİLER ÜZERİNDEN TOPLUMU KORKUTUYOR”

Angela Merkel’in çizdiği olumlu tabloya karşı çıkan SPD adayı Peer Steinbrück ise, Merkel ve partisi CDU’nun bilinçli olarak sadece genel bazı verileri gösterdiğini savundu. Almanya’da 7 milyon insanın saati 8,5 eurodan az kazanmasına ve Avrupa’da en kötü sıralarda olduğuna dikkat çeken Steinbrück, konut sorunu, emeklilik, çocuk bakımı ve eğitimi, enerji fiyatları artışı ile alt yapı sorunlarının varlığına  değindi. Steinbrück, Almanya’da milyonlarca insanın da tüm gün iş bulamadığını hatırlattı.

Satın alma gücünün korunması için çalışan ücretlerinin arttırılması, asgari ücretin yeterli düzeye çıkarılması ve tüm sektörleri kapsaması gerektiğini söyleyen Steinbrück, yüksek gelir grubundaki mükelleflerin daha fazla vergi ödemesinin gereklilik olduğunun altını çizdi. İktidar partilerinin ve medyanın bir kesiminin ‘SPD’nin toplumu vergilerle zora sokacağı’ imajı yaratmak istediklerini savunan Steinbrück, yerel yönetimlerin ihtiyaçlarının karşılanması için adil bir vergilendirme sisteminin gerektiğini vurguladı.

STEİNBRÜCK BM’Lİ, MERKEL BM, NATO VE YA AB’Lİ MÜDAHALEDEN YANA

Seçim düellosunda dış politika ile ilgili sorulara da yanıt veren Angela Merkel, Almanya’nın Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Birliği (AB)’nin alacağı bir karar ile Suriye’ye yapılacak bir müdahaleye dahil olacağının altın çizdi. Peer Steinbrück ise kendilerinin yöneteceği bir Almanya’nın sadece BM kararı olursa askeri müdahaleye dahil olacağını belirtti. Steinbrück, bir soru üzerine olası bir savaşta Türkiye’deki Patriot Hava Savunma sisteminin görevini devam etmesi gerektiği görüşünde.

Merkel, Yunanistan için öngörülen yeni ‘kurtarma paketi’ konusunda partisinin konumunu savunurken, Euro’nun Almanya’nın geleceği için önemli olduğunu dile getirdi. Steinbrück ise, Almanya’nın da İkinci Dünya Savaşı sonrasında Marshall Planı ile dış destek aldığını hatırlatarak, kurtarma paketlerinin Yunanistan ve diğer Güney Avrupa ülkelerini zorlamaması gerektiğini vurguladı.

DIE LINKE VE CDU/CSU İLE KOALİSYONA KARŞI

Angela Merkel, bir soru üzerine seçimler sonrasında mevcut koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ile yoluna devam etmek istediğini söylerken, SPD ile ‘büyük koalisyon‘ kurmak niyeti olmadığına vurgu yaptı. İktidar partileri CDU/CSU ile koalisyona karşı olduğunu net bir dille ifade eden SPD adayı Peer Steinbrück ise sosyalist solun önde gelen temsilcisi Sol Parti (Die Linke)‘yi hedefine oturttu. Die Linke’nin‚ ‘Doğu Almanyacılar‘, ‘komünistler‘ ve ‘Batılı radikaller’i içinde barındırmasını kabahat gibi gösteren Steinbrück, Die Linke ile koalisyonun Almanya’ya ve yurtdışındaki itibarına zarar vereceğini iddia etti. Steinbrück, böylece partisinin sert ve uzlaşmaz tavrının devam edeceğini göstermiş oldu.

0:0’LIK DÜELLO

Genel seçimlere üç hafta kala gerçekleşen ilk ve tek TV seçim düellosunda SPD adayı Peer Steinbrück’ün daha fazla atak olduğu görüldü. Alman medyasının ‘Maç 0:0 bitti’ dediği düelloya Twitter üzerinden yapılan ve yüzbinleri bulan tweetlerde Steinbrück’ün Merkel’e yakın beğeni topladığı görüldü.

Infratest Dimap kamuoyu araştırma şirketinin ARD televizyonu için yaptığı program sonrası ankete göre katılımcıların yüzde 49’u Steinbrück’ü genel olarak ‘daha ikna edici‘ bulduğunu beyan etti. Merkel’den yana görüş bildirenlerin oranı yüzde 44 olurken, yüzde 7’lik bir kesim ise kararsız olduğunu söyledi. Ancak, kararsızlar içinde de yüzde 52’lik bir kesim Steinbrück’ün düelloda daha iyi performans sergilediği görüşünde.

Tagesschau anketinde ‘direkt olarak seçme imkanınız olsa kimi başbakan seçerdiniz?’ sorusuna ise yüzde 48 ‘Merkel’, yüzde 45 ile ‘Steinbrück’ cevabı verildi. TV düellosundan önce Merkel’i seçeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 54, Steinbrück’e oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 28 idi. ZDF televizyonunda program sonrası yapılan ankette ise izleyiciler Merkel‘i yüzde 40 ile ‘daha ikna edici’ olarak görürken, yüzde 33’lük bir kesim Steinbrück’ten yana görüş bildirdi.

22 Eylül’deki seçimler için yapılan tüm anketlerde Angela Merkel’in adayı olduğu CDU/CSU’nun yüzde 40 civarında oy alacağı, anamuhalefet SPD’nin ise yüzde 22 ila 27 arasında kalacağı öngörülüyordu. Seçim düellosunun kısmen de olsa Steinbrück ve SPD lehine dengeleri değiştirmesi ihtimali ise daha fazla.

Öte yandan, televizyondaki seçim tartışmasının diğer seçimlerde de olduğu gibi sadece iki büyük parti liderinin katıldığı bir düello olarak düzenlenmesi, Federal Meclis (Bundestag)’da temsil edilen Yeşiller, Sol Parti ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından sert eleştirilere maruz kalmıştı. (ANF /Berlin)