Almanya Başbakanı Angela Merkel, mültecilere yardım için Türkiye’ye verilmesi planlanan 3 milyar Euro’nun, proje bazında ödeneceğini söyledi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapan Avrupa Birliği (AB) liderleri zirvesinde, Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci anlaşmasına göre taahhüt edilen mali yardımın ikinci diliminin ödenmesi karalaştırıldı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile AB arasında yapılan mülteci anlaşmasının “bütün boyutlarıyla uygulanmasını” istediklerini söyledi.

3 milyar Euro’luk ikinci diliminin ödenmesi konusunda uzlaşma sağlandığını kaydeden Merkel, bu paranın “proje bazında” ödeneceğini belirtti. Merkel, Türkiye’nin “burada olağanüstü bir iş yaptığını” ifade etti.

‘İSPANYA VE YUNANİSTAN’LA ANLAŞTIK’

Merkel, zirve sırasında yaptığı ikili temaslarda İspanya ve Yunanistan ile sığınmacıların geri kabulü konusunda anlaştığını açıkladı. Merkel, İspanya ve Yunanistan’ın kendi ülkelerinde kayıtlı bulunan sığınmacıların Almanya’dan geri gönderilmesi konusunda güvence verdiğini ifade etti.

Sığınmacıların Avrupa’ya ilk ayak bastığı ülkeler arasında İspanya ve Yunanistan’ın yanı sıra İtalya da bulunuyor. Ancak İtalya ile benzeri bir uzlaşmaya henüz varılmadığı belirtiliyor.