Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya uçağının düşürülmesiyle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, “Gerilimi azaltmak için her şeyi yapın” dediği belirtildi.

Reuters’ın haberine göre Berlin’de konuşan Merkel, “Rus uçağının düşürülmesi, Suriye’deki politik çözüm arayışının karmaşık bir hal almasına neden oldu. Bölgede tarafların tansiyonu yükseltecek hamlelerden kaçınması gerekiyor” dedi.

Her ülkenin kendi sınırlarını korumasının doğal karşılanması gereken bir durum olduğunu söyleyen Merkel, “Beri yandan Suriye ve çevresinde gergin bir ortam olduğunu hepimiz biliyoruz. Dün Türkiye Başbakanı Davutoğlu ile de konuştum ve gerilimi azaltmak için her şeyi yapmasını istedim” dedi.

NATO: TÜRKİYE İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Kuzey Atlantik Paktı (NATO) Türkiye’nin Rusya uçağını düşürmesinin ardından olağanüstü toplandı.

Toplantının ardından dün akşam açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Türkiye’nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz” dedi.

OBAMA: GERİLİM DÜŞÜRÜLMELİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama bir telefon görüşmesi yaptı.

Görüşme ile ilgili olarak, Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Türkiye’nin ulusal egemenliğini savunma hakkının ülkesi ve NATO tarafından desteklendiğini ifade ettiği belirtildi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, benzer hadiselerin tekrarlanmamasını güvence altına alacak düzenlemeleri yapmanın, gerilimi düşürmenin önemi hususunda hemfikir olduklarını belirtmişlerdir.

“İki lider, Suriye’de siyasi geçiş sürecini sağlamak üzere DAİŞ’e karşı ortak mücadeleyi sürdürme konusundaki kararlılıklarını da teyit etmişlerdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

HOLLANDE: KARARI NATO VERİR 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise uçağın düşürülmesiyle ilgili “Çok fazla zarar verecek gerginlikleri engellemeliyiz” dedi.

Hollande, konu üzerine NATO’nun kararının beklenmesi gerektiğini ifade etti.

“Asıl amaç teröre ve DAEŞ’e (IŞİD) karşı savaşmak. Biz, Türkiye, Rusya, hepimiz bunu yapmalıyız.”

Bu hafta Rusya’ya gideceğini hatırlatan Hollande, “Daha önce de yaptığım gibi Putin’e saldırıların sadece DAEŞ’e (IŞİD) karşı olması gerektiğini söyleyeceğim” ifadesini kullandı.