Resmi temaslarda bulunmak üzere Almanya’ya giden Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı Berlin’de ağırlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ermenistan ile Türkiye arasında komşuluk ilişkilerinin yeniden canlandırılmasını istedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile yaptığı ikili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Merkel, “Türkiye ile ilişkileri de görüştük. Yıllar önce başlayan ilişkiler yeniden canlandırılmalı” dedi.

Merkel ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan’ı Dağlık Karabağ sorununu barışçıl yolla çözmeye çağırdı. Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Helsinki Sonuç Bildirgesi’nde yer alan halkların kendi kaderini tayin hakkı kriterine atıfta bulunan Merkel, güç ve güç kullanımına yönelik tehditlerin son bulması gerektiğini ifade etti.

Karabağ sorununa çözüm üretilmesi konusunda AGİT Minsk grubunun önemli rolü olduğunu belirten Merkel, bölgedeki çatışmasızlık halinin devam ettirilerek ateşkesin kalıcı olması gerektiğini vurguladı.

Hürriyet’te yer alan habere göre ise, 24 Nisan öncesi Ermeni Soykırımı’na ilişkin Alman Parlamentosu gündemine gelecek olan tasarıya dair yöneltilen soruyu yanıtlayan Başbakan Merkel şunları söyledi: “Taslağın bir kez daha Parlamento’ya geleceği ve tartışılıp oylamaya sunulacağı doğru. Türkiye tarafı da bunu yakından takip ediyor. Bu konuda şimdi bir şey söylemem gerekmez.”