Güney Afrika'nın eski devlet başkanı Nelson Mandela, akciğer ile ilgili bir enfeksiyon nedeniyle bugün yenden hastaneye kaldırıldı. Desmond Tutu, Güney Afrika’nın Mandela’nın ölümüne hazırlanması gerektiğini söyledi.


Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma bürosundan yapılan açıklamada, “Bu sabah saat 01.30’da durumu kötüleşti ve Petroria’daki bir hastaneye kaldırıldı. Durumu halen endişe verici ama stabil” denildi.

"DURUM BU KEZ KÖTÜ"

Bu açıklamanın ardından bir hükümet sözcüsü televizyonda yaptığı açıklamada, durumun “bu kez kötü” olduğunu söyledi.

TEMMUZ'DA 95. YAŞ GÜNÜNÜ KUTLAYACAK

94 yaşındaki Mandela yılın başından bu yana birçok kez hastaneye kaldırıldı. Robben Adasında 27 sene hapis yatan Mandela, Apartheid rejiminin yıkılmasının ardından ülkenin ilk Devlet Başkanı olmuş ve ilk dönemden sonra aktif siyasetten çekilmişti.

Güney Afrikalıların ifadesiyle “Madiba” (Mandela), Temmuz ayında 95’inci yaş gününü kutlayacak. Nisan ayında Mandela’nın ortaya çıkan son görüntüleri, çok zayıf düştüğünü gösteriyordu. 

Zuma, Mandela’nın “kendisini daha iyi hissetmesi için doktorların herşeyi yaptığını” söylerken, medya ve kamuoyundan da “Madiba ve ailesinin özel yaşamına saygı göstermeye” çağırdı.

TUTU: GÜNEY AFRİKA MANDELA’NIN ÖLÜMÜNE HAZIRLANMALI

Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı Başpiskopos Desmont Tutu, Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada Güney Afrika’nın Nelson Mandela’nın ölümüne hazırlanması gerektiğini söyledi.

Tutu, “(Mandela) 94 yaşında. Zor zamanlar yaşadı ve Tanrı onu bunca sene bize bırakarak çok iyi davrandı. Eğer her an yaşanabilecek bu olaya kendimizi hazırlamaya başlamazsak onu kaybının yol açacağı acı çok yoğun olacak” dedi.

Tutu, “Ülke Mandela’yı kendi ideallerinin gerçekliğinde pratiğe geçirerek mirasına daha iyi sahip çıkabilir” derken, şu ifadeleri ekledi: “Mandela’yı en iyi anma biçimi gerçek ve işleyen bir demokrasi olur.”

Tutu Guardian gazetesinde yayınlanan yazısında, Mendela’yı iktidara taşıyan ANC’ye de artık oy vermeyeceğini söyledi.

“ANC zulme karşı özgürlük mücadelesini çok iyi yürüttü” diyen Tutu, “Ancak özgülük mücadelesi içinde bilenen birlik, siyasi bir partiye geçişi kolaylaştırmıyor” ifadelerini kullandı. Tutu, ANC içerisindeki bölünmelerden dolayı 2009 yılında da bu partiye oy veremeyeceği uyarısında bulunmuştu.