Irak'ın başkenti Bağdat'taki Polis Akademisi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Başbakan Nuri el Maliki, komşu ülkelerin uçaklarının Irak hava sahasını ihlal ettiğini belirterek, ''Hava sahamızın ihlali karşısında suskun kalamayız'' dedi.

 

''Ülke dış müdahalelere maruz kalıyor. Her gün komşu ülkelerin uçaklarının hava sahamızı ihlal ettiğini duyuyoruz" diyen Maliki, "Irak'ın ulusal egemenliği kasıtlı ya da kasıtsız bir şekilde çiğneniyor. Bunu kabul etmiyoruz ve bunun karşısında suskun kalamayız. Başkaları kendini sorgulasın. Irak'ın egemenliği, güvenliği, hava sahası ve karasularına gerekli saygı konusunda kendilerini sorgulasınlar. Ülkenin egemenliği ve güvenliği hedef alındığında bunlara karşı siz polisler karşı duracaksınız'' ifadesini kullandı.

 

Tüm krizleri boşa çıkardıklarını ve Irak'ta kriz ve fitne çıkarmaya çalışanlara karşı gözlerin, aklın ve kalbin hep uyanık olması gerektiğini ifade eden Maliki, üstü kapalı şekilde bazı bölge ülkelerini suçladı.

 

'ÜLKENİN DOĞAL KAYNAKLARI HERKESE AİT'
''Irak'ta Arap, Kürt, Türkmen ve Hristiyanlar arasında ayırım yapmak kesinlikle kabul edilemez. Tüm Iraklılar kanun ve anayasa önünde eşittir" diyen Irak Başbakanı Nuri el Maliki şunları söyledi: "Hepsinin bu ülkede ve bu ülkenin doğal kaynaklarında hakkı vardır. Mezhepçi, siyasi fitneler ve Irak'ın istikrarlı olmadığını göstermek için Iraklılar'ın kanını akıtmak isteyenlere karşı bilinçli olunmalı. Irak'ın evlatlarının canlarını korumada yanımızda olmasını temenni ettiğimiz bazı bölge ülkeleri ne yazık ki bize karşı durdu.''

 

THY'YE IRAK'TA RADAR FRENİ
Irak'ın Türk uçaklarına hava sahasını kapattığı yolundaki haberlerin ise asılsız olduğu belirtildi. Irak'taki elektrik kesintisi nedeniyle radarlar çalışmadığı için Türk Hava Yolları'nın bu ülkeye yapacağı 4 sefer, gecikmeli olarak gerçekleştirildi.

 

Irak'ta genel elektrik kesintisi dolayısıyla, Bağdat, Musul, Necef ve Basra kentlerinde radarların çalışmadığı ve uçakların iniş ve kalkışlarının yapılamadığı öğrenildi.

 

Bu nedenle, THY'nin İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yapılması planlanan saat 03.00'teki TK-796 sefer sayılı Necef, saat 03.50'deki TK-802 sefer sayılı Bağdat, saat 04.10'daki TK-798 sefer sayılı Basra ve 05.55'deki Musul seferlerinin ertelendiği belirtildi.

 

Irak'ta elektrik akımının normale döndüğü saat 10.00'da Bağdat seferinin gerçekleştirildiği, diğer 3 seferin de saat 13.00 civarında yapılmasının planlandığı açıklandı. (NTVMSNBC)