Fransa’nın, Batı Afrika ülkesi Mali’de 11 Ocak’ta başlattığı askeri müdahalesi devam ediyor. Dün ülkenin kuzeyine doğru harekatta önemli noktalardan olan Gao şehrinin alınmasının ardından, geri çekilen İslamcı militanlar ile savaşın daha da kızışması bekleniyor.

Fransa Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Gao kentini elinde bulunduran İslamcı gruplara  karşı ilerleme kaydedildiği ve kentteki havaalanı ile Nijer nehri üzerindeki stratejik iki köprünün ele geçirildiği bildirilmişti. Açıklamada, Fransız askerlerince takviye edilen Mali ordusuna bağlı birliklerin kenti kayda değer bir çatışma olmadan ele geçirdiği kaydedilmişti.

Fransız medyası, başkent Bamako’ya 1,200 km uzaklıktaki Gao’nun Belediye Başkanı Sadu Diallo’nun daha önce sığındığı başkentten ayrılarak şehre geldiği de bilgisi de verdi. 

Batı Afrika Birlik ve Cihad Hareketi (Mujao) üyelerinin aylardır ellerinde tuttuğu Gao kentini tümden terk edip etmediği ise bilinmiyor. Fransız basınının ordu kaynaklarına dayandırdığı haberlerine göre, İslamcı militanlar daha geniş kapsamlı bir savunma yapabilmek için daha kuzeydeki Tombuctou ve Kidal bölgelerine doğru geri çekildiler.

KOMŞU DEVLETLER’DEN 8 BİN’E YAKIN ASKER SÖZÜ

Fransa, Serval adını verdiği askeri harekata 2 bin 500’ü Mali’de olmak üzere 3 bin 700 askerle katılıyor. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Birliği (CEDEAO) üyesi devletlerin genelkurmay başkanlarının Fildişi Sahili’nde düzenledikleri toplantı sonunda, Fransa ve Mali ordusuna ek olarak 5 bin 700 asker gönderecekleri de duyuruldu. Birlik, daha önce 4 bin kişilik askeri birlik gönderme sözü vermişti. Birliğe üye olan Nijerya, Nijer, Burkina Faso, Senegal, Benin, Togo, Gana ve Gine gibi ülkeler Mali’deki askeri operasyona destek veriyorlar.

Öte yandan, Çad ordusunun da 2 bin kişilik askeri gücünü Mali’ye göndermesi bekleniyor. Çad ve Nijer ordusuna bağlı askerler, dün ele geçirilen Gao ve Nijer sınırındaki bölgelerin kontrolünü devralacaklar.

BERBERİLERİN ÜLKESİ AZAWAD

11 Ocak’ta Fransa’nın askeri olarak müdahale ettiği Mali’nin kuzey bölgesi Berberi halkı tarafından Azawad olarak adlandırılıyor. Sahara çölünde bulanan Azawad, yer altı madenleri bakımından çok zengin olmasa da, ülkenin zengin maden yataklarının bulunduğu güney kesimlerinin tarımsal ihtiyaçlarını karşılıyordu.

14 milyonluk Mali’de Berberi nüfusun 1-2 milyon arasında olduğu kaydediliyor. Berberilerin ülkesi Azawad ise 1 milyon 240 bin kilometrelik Mali’nin 800 binlik kısmını oluşturuyor. Berberi, Arap ve diğer bir çok halkın yaşadığı bölgenin 2009 yılı sayımına göre nüfusu ise 1,3 milyon civarında.

2012 yılı başından itibaren, Berberi halkının özgürlüğü için mücadele eden Azawad’a Özgürlük için Ulusal Hareket (MNLA) ile İslamcı Mujao, Magreb El Kaidesi ve Ensar Din gibi örgütler  Mali’nin kuzey bölgesini ele geçirmişlerdi. Bölgenin önemli kentlerinden Gao ilk başlarda MNLA tarafından kontrol edilirken, 2012 yazında Mujao tarafından yapılan ani saldırı ile ele geçirildi.

Fransız yetkililer, İslamcı militanların sayısının bölgeyi ele geçirdikleri 2012 yılı başı itibariyle bir kaç bin olduğunu duyurmuşlardı. Bu grupların kontrolü ele geçirdikten sonra daha yüksek bir sayıya ulaştıkları da tahmin ediliyordu.