8 Mart'ta kaybolan Malezya uçağına ne olduğu hala bilinmiyor. Havacılık uzmanları şaşkın halde durumu nasıl açıklayacaklarını bilemezken, uçakla ilgili haberleri izleyenler bir haftadan uzun bir süredir gelişmeleri dikkatle takip ediyor.

Günümüzün tüm uydu ve izleme teknolojisine rağmen bir uçak nasıl ortadan kaybolabilir? Bazı gözlemciler uçağın kayboluşunu bir casus romanına benzetiyor.

3 TEORİ

MH370 sefer sayılı uçuşunu yaparken esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan uçakla ilgili hem uzmanlar hem de amatörler çeşitli spekülasyonlar yapıyorlar. Dünya medyasında yer bulan bu spekülasyonlardan bazıları şöyle:

1- KAÇIRILDI

Uçak ilk kaybolduğunda, bazı gözlemciler siyasi bazı gruplar tarafından kaçırılmış olabileceğine işaret ettiler.

Uydu bilgileri uçağın rotasından ani bir sapışla batıya döndüğünü gösterdi ve bu durum uçak havadayken kontrolün başkalarının eline geçmesi olarak yorumlandı. Ancak hiç bir grup sorumluluk üstlenmedi.

2-  SABOTAJ

Ani rota değişikliği bunun bir sabotaj olma ihtimalini gündeme getirdi.

14 Mart'ta üst düzey bir Malezya polis yetkilisi, "Bir sabotajla karşı karşıya olduğumuzu sözyleyebiliriz, ama uçağın kaçırılmış olabileceği ihtimali de hala geçerli" dedi.

3- MEKANİK ARIZA

20 yıllık tecrübeye sahip Kanadalı bir pilot olan Chris Goodfellow'un teorisi Wired dergisinde yayımlandı.

Goodfellow, "büyük bir ihtimalle elektrik bağlantılarında yangın çıktı ve bu da pilotun en yakın havaalanına ani dönüş yapmasına neden oldu" diye yazdı. Goodfellow, uydu bilgilerine göre Pekin'e giderken aniden rota değiştiren uçağın uçuş yüksekliğini azalttığını çünkü Malezya'nın kuzeyindei bir adada bulunan piste acil iniş yapmaya niyetlenmiş olabileceğini ileri sürdü.

HAYAL GÜCÜNE DAYALI SPEKÜLASYONLAR

İnternet ve sosyal medyada ise çok daha egzotik fikirler dolaşıyor.

METEOR ÇARPTI

Çin'in popüler sosyal medysı Sina Weibo'da yazan bir yorumcu uçağa bir meteroun çarpmış olabileceğini öne sürdü. "Uçağın minicik parçalara ayrılmasına neden olan bir füzeden daha güçlü bir çarpışma olmalı" diye yazdı yorumcu.

UZAYLILAR ELE GEÇİRDİ

ForbiddenKnowledge TV.com sitesinde yazan bir yazar, kaybolan Malezya uçağıyla ilgili sıradışı bilgilerin uçağın bir UFO tarafından ele geçirilmiş olabileceğine işaret ettiğini öne sürdü.

"BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ" ETKİSİ

Sosyal medya ağlarında bazı kişiler uçağın Karaipler'deki Bermuda Şeytan Üçgeni olarak bilinen bölgeye benzer bir bölgeden geçerken kaybolduğunu ileri sürdü. Bermuda Şeytan Üçgeni'nde çok sayıda uçak ve gemi esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştu.

Hatta bir kişi tweetinde yeni Bermuda Şeytan Üçgeni diye batısı kuzey Malezya, doğusu Endonezya'nın Riau Adaları ve kuzeyde de Vietnam'ın Con Dao adası arasındaki bölgenin haritasını yayınladı. (CNN Türk)