Ülke genelinde binlerce Makedonyalı, hayat pahalılığı ile son günlerdeki elektrik ve akaryakıt zamlarını protesto için sokaklara döküldü.

Kendilerini "Aman" (yeter artık) hareketi olarak adlandıran grup, geçen hafta yapılan elektrik ve akaryakıt zammının geri alınması için başta Üsküp olmak üzere Manastır (Bitola), Kumanova, Kalkandelen (Tetovo) ve diğer büyük şehirlerde protesto yürüyüşü düzenledi.

Protestoyu organize eden grup, "elektrik ve akaryakıta yapılan zamların hayatın her alanını etkileyeceği ve mevcut pahalılığı daha da artıracağına dikkati çekerek, Makedonya halkını geç olmadan tepkisini ortaya koymaya" çağırdı.

Protestoya katılan binlerce kişi, "yapılan zamların geri alınmasını, daha önce var olan gündüz ucuz tarifesinin yeniden uygulanmasını, elektrik fiyatının 2008 yılındaki rakamlara indirilmesini, Makedonya devletine ait olan enerji kaynaklarının özelleştirilmesinin durdurulmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını, merkezi ısıtma için getirilen yönetmenliğin hemen durdurulması ve akaryakıt fiyatlarının hayat standartlarına göre ayarlanmasını istedi.

Hükümeti bu konularda önlem almaya ve adım atmaya çağıran protestocular, yaptıkları basın açıklamasında, taleplerinin ciddiye alınmaması durumunda "daha radikal adımlar" atacaklarını dile getirdi.

Başkent Üsküp'te gece, Makedonya Kapısı'nda toplanan göstericiler de isteklerini slogan atarak dile getirdi. Protestocular, şehir merkezinde yaptıkları yürüyüşün ardından olaysız şekilde dağıldı.

Hayat pahalılığı ve zam protestolarının farklı şehirlerde devam edeceği belirtildi. (skytürk360)