Güney Afrika'daki bir altın madeninde elektrik kesintisi nedeniyle yaklaşık 30 saat boyunca mahsur kalan yaklaşık 1000 madenci kurtarıldı.

Beatrix madeninin sahibi olan 'Sibanye Gold' şirketinin sözcüsü James Wellsted "Herkes dışarı çıktı. Bazılarında sıvı kaybı ve yüksek tansiyon sorunları oldu ancak ciddi bir durum yok" dedi.

Johannesburg'a 280 km uzaklıktaki Welkom kentine bağlı Theunissen kasabasındaki madendeki olaya güçlü fırtına nedeniyle elektriklerin kesilmesi neden oldu.

Kesinti nedeniyle çarşamba gecesinden bu yana mahsur kalan 955 madenci vinç yardımıyla yeryüzüne 30 saat boyunca çıkarılamadı. 

Görevlilerin uğraşları sonucu elektrik sağlanınca madenciler gruplar halinde 2 saat içinde kurtarıldı.

Kurtarılan madenciler sağlık kontrolü için otobüslerle sağlık kuruluşlarına gönderildi. 

Madencilerden Mike Khonto "Stres vericiydi, yeteri kadar havalandırma yoktu. İdare bize gıda ve su göndermeyi başardı" dedi.

'BÜYÜK ÇOKULUSLU ŞİRKETLER KAZALARI ÖNELEMEK İÇİN ÇOK AZ ŞEY YAPIYOR'

Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) madencilere 'tehlikeli koşullarda çalışmayı reddetmeleri' çağrısı yaptı.

Sendikanın açıklamasında "Bir güvenlik kültürü yaratmada endüstri lideri olması gereken Sibanye-Stillwater gibi büyük çokuluslu şirketler kazaları önlemek için çok az şey yapıyor" dendi.

Güney Afrika parlamentosunun madencilikle ilgili komisyonu da şirketin madencileri yeryüzüne çıkarmak için bir destek planı olmamasını 'tamamiyle kabul edilemez' diye niteleyerek 'Sibanye Gold' şirketine yönelik etkili şekilde harekete geçilmesini istedi.

Güney Afrika dünyanın en derin madenlerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Madenciler yer yer derinliği 4 km.'yi bulan yerlerde çalışıyor.

Geçen ağustosta Johennesburg kenti dışındaki bir altın madeninde yaşanan göçük 5 madencinin yaşamını yitirmesine neden olmuştu.