Topraklarında yaklaşık 1,5 milyon sığınmacı barındırdan Lübnan'da kabine, insani durumlar ve diğer olağanüstü durumlar haricinde sınırlarını kapatma kararı aldı.

Beyrut'ta bulunan BBC muhabiri Jim Muir, geçtiğimiz bir yıl boyunca gelen sığınmacı sayısındaki artışın ve sınır boyunda sıklıkla yaşanmaya başlayan şiddet olaylarının karara etki ettiğini bildirdi.

Lübnan'ın nüfusu 4 milyonun biraz üzerinde ve kendi nüfüsunun üçte biri kadar sığınmacı ülkenin ekonomisine, kırılgan ve gergin sosyal yapısına ciddi yük oluşturuyor.

Muir ülkede son bir aydır sınırda bir takım kısıtlamaların uygulanmakta olduğunu söyledi.

Sığınmacılarla ilgilenen sivil toplum kuruluşları iş yüklerinin dörtte bir oranında azaldığını, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de kendilerine yapılan kayıtların sayısında ciddi bir düşüş olduğunu söylüyor.

Sivil toplum kuruluşları hâlâ binlerce insanın Suriye'deki iç savaştan kaçmakta olduğunu, ancak Lübnan'ın sınırlarını kapatması ile sıkışıp kaldıkları endişesinde.

Muir ise Lübnanlı yetkililerin ülkenin üzerine düşeni fazlası ile yaptığını düşündüğünü ve yükkn artık başkaları tarafından da paylaşılmasını istediğini söylüyor. (BBC Türkçe)