Lübnan'da 2014'ten bu yana devam eden cumhurbaşkanlığı seçimleri sona erdi.

Özgür Yurtsever Hareketi'nden Mişel Aun, Lübnan Meclisi'nde düzenlenen 46. oturumun 2. turunda 83 vekilin oyunu alarak Lübnan'ın 13. Cumhurbaşkanı seçildi.

Son iki yılda yapılan 45 girişimin başarısız olmasının ardından Lübnan Meclisi bugün tüm kesimlerin desteğini alan eski Genelkurmay Başkanı Michel Aoun'u Cumhurbaşkanı seçti.

Ancak bu seçim de beklendiği kadar kolay olmadı; öncesinde varılan geniş mutabakata rağmen meclisteki seçimin ilk turunda Michel Aoun cumhurbaşkanlığı için yeterli oyu alamadı.

Seçim ikinci tura kaldı. Aoun ancak ikinci turda seçilebildi. Maruni Hristiyan lidere en büyük desteği Şii grup Hizbullah veriyor.

Eski Başbakan Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri'nin liderliğindeki Müstakbel Hareketi'nin de son anda Aoun'a desteğini açıklamasıyla ülkedeki iki yıllık siyasi tıkanıklığın açılması söz konusu.

Pazarlıklar sonucu Aoun'un cumhurbaşkanlığına destek karşılığında Saad Hariri de başbakan olacak.

Lübnan'da, Cumhurbaşkanı Maruni, Başbakan Sünni, Meclis Başkanı ise Şiilerden seçiliyor.



AUM: BÖLGEDEKİ YANGIN LÜBNAN'A SIÇRAMAYACAK

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından kameralar karşısına geçen Aum ilk mesajında Suriye ve Irak'ta yaşananlara atıf yaparak 'bölgedeki yangının Lübnan'a sıçramasına engel olacağına' yemin etti.

‘Terörizm’in kökü kazınana dek hükümetinin öncelikle ve önleyici şekilde 'terör'le mücadeleye odaklanacağını savunan Aum, Lübnan’a sığınan 1.5 milyonu aşkın Suriyeliye de değindi.

Aum, Suriye krizine bulunacak çözümün sığınmacıların ülkelerine geri dönmesini içermesi gerektiğini ifade etti.

Aum ayrıca, sığınmacı kamplarının ‘terörist sığınağına’ dönmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes'in yanı sıra ABD, Fransa, Rusya, İran ve Suriye gibi çeşitli ülkelerin büyükelçileri ve diplomatik temsilcileri de mecliste cumhurbaşkanlığı seçimleri için düzenlenen oturumu izledi.

(Kaynak: BBC/Sputnik)