Londra’da başta Sur ve Cizre olmak üzere Türk devletinin Kürdistan’daki saldırılarını protesto etmek ve Kürt halkıyla dayanışmak amacıyla yapılan eyleme 10 bin kişi katıldı.

Haftalar süren yoğun hazırlık çalışmalarından sonra bugün yapılan eylem yoğun ilgi gördü.

‘Kürtlere Yönelik Savaşı Durdur’, ‘Sessizliği kır’ şiarıyla organize eylem için insanlar saat 12:00’de BBC binası önünde bir araya geldi. Britanya’nın birçok şehrinden katılımın olduğu eyleme onlarca sivil toplum örgütü, akademisyen, milletvekili ve çok sayıda sol sosyalist grup katıldı. Eylem BBC binası önünde yapılan konuşmalar ile başladı.

Telgraf'ta yer alan habere göre, yapılan konuşmalarda Kürt halkına yönelik Türk devletinin saldırılarının derhal sonlandırılması ve uluslararası basın kuruluşlarının bu saldırılar karşısında sessizliğini kırması çağrısı yapıldı.

Yapılan konuşmalardan sonra sayısı onbini bulan kitle yürüyüşe geçti. Yabancı Kürt dostlarının yoğun katılımı dikkat çekerken, yüzleri kapalı siyahlar giymiş Anarşistler büyük bir grupla eyleme katılarak destek verdi. Hafta sonu olması nedeniyle Londra merkezinin çok kalabalık olması ile beraber eylem büyük dikkat çekti.

Londra’nın en ünlü meydanlarından birisi olan Trafalgar Meydanına varan kitle burada bir miting düzenledi. Koca meydanı dolduran binlerce kişi hep bir ağızdan, ‘Terörist Türk Devleti, Kürdistan’daki katliamlara son’ şeklinde sloganlar attı.

Trafalgar meydanında yapılan mitingte, milletvekilleri Natalie McGary, Kate Osamor, Yeşiller Partisi lideri Natalie Bennett, FBU sendikası direktörü Matt Wrack, Faşisze karşı birleş organizasyonundan Weyman Bennett, Stop the war coalition’dan Lindsey German, RMT sendikasından Steve Hedley, İnsan hakları savunucusu Margaret Owen, Peter Tachell, yaşamını yitiren YPG savaşçısı Eric Scurfield’in babası Chris Scurfield, İngiltere Kürt öğrencileri birliklerinden Elif Sarican, Roj Women’dan Berfin Kurban gibi isimlerin de arasında bulunduğu 30’dan fazla konuşmacı mitingte kitleye seslendi.

‘Stop the war on Kurds’ şiarıyla yapılan eylemin hazırlık komitesinden Mark Campbell ilk konuşmayı yaptı. Campbell konuşmasında şunları belirtti; ‘‘Cizre’de üç bodrumda çocuk ve kadınların da bulunduğu yüzlerce kişi canlı bir şekilde yakıldı. Aynı şekilde yine Sur, Nusaybin, Silopi, İdil ve Dargeçit’te yüzlerce Kürt katledildi. Milyonlarca insan yerlerinde göçertildi. Batı bu vahşete sessiz kalmaktadır. Bu sessizliğin kırılması için bugün binlerce kişi bir araya geldik. Bu dayanışmamız yeni katliamların önüne geçebilir.’’

KATLİAMLARI DURDURUN

İskoç milletvekili Natalie Macgarry: ‘‘Geçen hafta diyarbakırdaydım. Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındım. Bugün Kürt halkıyla dayanışmak için buradayız ve bundan sonra da her alanda elimizden geleni yapacağız. Kürt halkı barış istiyor, Kürt halkı barışı hak ediyor. Saldırıları durdurun, sessizliği kırın, katliamı durdurun.’’

DÜNYANIN KÜRTLERDEN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR

YPG’li savaşçı Macheal: Daiş’in tüm lojistik ihtiyaçları Türk devleti tarafından karşılanıyor. Kendi gözlerimle buna şahit oldum. Yediği yemeklerden tutalım, kullandıkları malzemeye kadar hepsi Türk yapımı. Daiş tüm petrolünü Türkiye üzerinden satıyor. Türkiye batının dostu değil. Türkiye Daiş’e karşı savaşanların dostu olamaz. Onlar orada açıkça Daiş’i destekliyor. Batıda cinsiyet eşitliğinin olduğundan bahsedilir. Rojava’ya gittikten sonra bunun doğru olmadığını gördüm. Esas cinsiyet eşitliği Rojava’da. Kürt kadınlarının nasıl mücadele ettiğini, savaştığını gördüm. Tüm dünyanın öğreneceği var Rojava’dan. Biji YPJ, Biji YPG.

TÜRK DEVLETİ UTANÇ DUYMALI

Stop The War Coalition sekreteri Lindsey German: Buradan Londra’daki Kürt toplumu olmak üzere, Türkiye,Suriye ve dünyanın farklı ülkelerinden yaşayan Kürtleri selamlıyorum. Türk devleti Kürtlere karşı yürüttüğü politikadan utanç duymalı. Bu ırkçılığa, faşizme karşı ‘tek savaş, tek mücadele’ demek için buradayım.

KÜRTLERİ DİNLEMELİYİZ

Yeşiller Partisi lideri Natalie Bennett: İnsan haklarını ve demokrasiyi savunmak hepimizin geleceği için, ülkemizin güvenliği için önemlidir ve hepimizin daha güvenli bir dünyada yaşamasını sağlayacaktır. Türkiye’deki Kürtleri dinlemeliyiz, Suriye’deki Kürtleri dinlemeliyiz.

Açılan pankartlardan bazıları: ‘Kürtler üzerindeki savaşı durdur, Sessizliği kır’, ‘Baskının olduğu yerde devrim görevdir’, ‘Türk devleti Daiş’i desteklemey son ver’, ‘ Çığlıkları duyun, işkenceyi görün, gerçekleri söyleyin’, ‘Faşizme sıfır tölerans’, ‘Demokratik Özerklik barışa giden yoldur’, ‘Durma, Kürdistan için yürü, katliamları durdur’, ‘yaşamak direnmektir, sessizlik ölümdür’, ‘PKK’yi listeden çıkarın’

Mitingin ortalarında yağan yoğun yağmur ve doluya rağmen insanlar mitingin bitişine kadar bekledi. Miting çerxa şoreşe marşının hep beraber söylenmesi ile sona erdi.