Demokrasiden anladıklarını Kaddafi’nin cesedinde gösterdiler, İslam’dan anladıklarını da şeriat ilanında…

ABD, Fransa, Türkiye, NATO gibi dış güçlerin desteğiyle iktidara gelen ve hemen şeriat ilan eden Libyalı muhaliflerin lideri “müttefikleri” kaygıya kapılınca, şeriatını yumuşattı.

Libya'daki geçici yönetimin lideri Mustafa Abdülcelil ülkede bundan böyle şeriatın geçerli olacağı yolundaki açıklaması ardından oluşan kaygılar üzerine "Uluslararası toplum rahat olsun, Libyalılar ılımlı Müslümanlardır" dedi.

Mustafa Abdülcelil Pazar günü Libya'nın "kurtuluşunu" ilan ederken Kaddafi sonrası dönemde yasaların şeriatı temel alacağını ve İslam'a aykırı yasal düzenlemelerin kaldırılacağını söylemişti.

Abdülcelil, özellikle Batı basınında yer alan ve Libya'nın geleceğiyle ilgili kaygıların yansıtıldığı yorumlar üzerine bugün yeni bir açıklama yaptı, endişeye yer olmadığını söyledi.

Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı, "Uluslararası toplumu temin ederim ki, Libyalılar Müslümandır, ama ılımlı Müslümandır. Bir Müslümanın diğer Müslümana canı, namusu ve malı haramdır. Bunlar İslam dininin temel ilkeleridir. Bir Müslüman böyle davranır. Eğer Müslümanlar bu kurallara uyarsa, hiçbir siyasi gruba ya da partiye tehdit oluşturmaz" dedi.

'Çok eşlilik'

Mustafa Abdülcelil, Pazar günkü konuşmasında şeriata geçişin bir erkeğin evlenebileceği kadın sayısını sınırlayan mevcut yasanın değiştirilmesini gerektireceğini söylemişti.

Ancak Abdülcelil, bunun sadece bir örnek olduğunu belirterek, "Buna gönderme yapmamız, şimdiki herhangi bir yasayı feshedeceğimiz anlamına gelmez. Bunu örnek olsun diye söyledim. Çünkü mevcut yasa çok eşliliğe, özel izin dışında müsade etmiyor. Bu koşullar yerine getirilmiyorsa, yasa çok eşliliğe izin vermiyor. Oysa kaynağını Kuran'dan alan şeriat çok eşliliğe izin veriyor" diye konuştu.