Libya'da halk ayaklanmasının başladığı Bingazi kentindeki doktorlar bölgedeki durumu felaket olarak niteliyor.

Dün askerler, yine güvenlik güçleri tarafından öldürülenler için düzenlenen cenaze törenine katılanların üzerine ateş açmıştı.

Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği olaylarda ölenlerin ve yaralananların baş, boyun ve göğüs bölgesinde kurşun yaraları tespit edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Libya'daki isyan hareketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 170'i aştığını açıkladı.

Kaddafi hükümetinin Afrika'nın bazı ülkelerinden paralı askerleri göstercilere karşı müdahalede kullanmak üzere getirdiği yolunda da haberler var.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, hayatını kaybedenlerin en az 20'sinin Bingazi kentinde ordunun ağır silahlarla düzenlediği saldırıda öldüğünü duyurdu.

Grup, rakamların açıkladıklarından daha yüksek olma ihtimali bulunduğuna da dikkat çekiyor.

Ülkenin doğusunda binlerce kişi 42 yıldır ülkeyi yöneten Muammer Kaddafi rejiminin sona ermesini istiyor.

Libya, Tunus lideri Zeynel Abidin bin Ali ile Mısır lideri Hüsnü Mübarek'in devrilmelerine neden olan protesto dalgasının etkilediği son ülkelerden.

Cumartesi günü Bingazi kentinde olayların odak noktası önceki günlerde hayatını kaybedenlerin cenaze merasimi kortejinin güzergahında bulunan bir güvenlik üssü oldu.

Görgü tanıkları askerlerin cenaze töreninin katılımcılarına makineli tüfekler, el bombaları ve hatta füzeyle saldırdıklarını söylüyor.

Muhalefet destekçileri, sivillerin askerleri saldırıya kışkırtacak herhangi bir eylemleri olmadığını söylerken, güvenlik birimleri bazı protestocuların karargaha molotof kokteyli attıklarını öne sürüyor.

Olay sırasında keskin nişancıların da göstericilere ateş açtıklarını, göstericilerin ise askerlere karşı mücadele verdikleri de gelen haberler arasında.

Bingazi'den bir doktor Jala hastanesine büyük bölümü kurşun yarasına sahip en az 45 ceset ve 900 yaralının getirildiğini söylüyor.

Libyalı doktor, ''Bu kurşun yaralarının yüzde 90'ı baş, omuz, göğüs ve kalp bölgesinde yer alıyordu'' diyor.

Öte yandan Türk hükümeti, Libya'da can güvenlikleri tehlikede olan vatandaşlarını getirmek üzere üç uçağı Bingazi'ye gönderdi.

Kaddafi'nin desteğinin yoğun olduğu Trablus kentinde ise herhangi bir büyük gösteri ya da protesto haberi gelmedi.

BİNGAZİ'DE KONTROL GÖSTERİCİLERDE

Libya'nın Bingazi kentindeki protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda, göstericilerin güvenlik güçlerini püskürterek kontrolü ele geçirdikleri bildirildi.

El Cezire'nin internet sitesi ve görgü tanıkları, Bingazi kentindeki gösterilerde, protestocuların güvenlik güçlerini ve paralı askerleri püskürttüğünü belirtti.

Göstericilerin orduya ait araçları ve silahları da ele geçirdiği kaydedildi.

Bir görgü tanığı, bir grup askerin protestoculara katıldığını söyledi.

Bingazi'de keskin nişancıların dün göstericilere makineli silahlarla ateş açtığı, çok sayıda kişinin öldüğü bildirilmişti.