Libya’da General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun sözcüsü Ahmed Mismari, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) ateşkes duyurusunun ‘pazarlama stratejisi’ olduğunu savundu.

Mismari, UMH Başbakanı Fayez el Serrac’ın girişiminin ‘medya pazarlaması’ olduğunu dile getirdi.

“Serrac ateşkes isteseydi, Sirte’deki birimlerimize doğru ilerlemek yerine kuvvetlerini geri çekerdi” diyen Mismari, stratejik Sirte kentine saldırı kararı alındığını söyledi.

‘Son 24 saat içinde Türkiye savaş gemileri ve firkateynlerinin Sirte’ye doğru ilerlediğini gözlemlediklerini’ öne süren Mismari, herhangi bir saldırıya hazırlıklı olduklarını söyledi.

Sözcü, Libya’nın doğusundaki Tobruk’ta bulunan Libya Temsilciler Meclisi’nin başkanı Aguila Saleh’ın ateşkes çağrısıyla ilgili yorum yapmadı.

Cuma günü UMH Başbakanı Serrac ve Hafter’in müttefiki olan Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Aguila Saleh, iki yarı açıklama yaparak ülke genelinde ateşkes ilan edildiğini duyurdu.

UMH’den yapılan açıklamada, ‘milli ve siyasi sorumluluğunun, ülke ve bölgenin içinde bulunduğu durumun ve salgın şartlarının gereği olarak ülkedeki tüm askeri güçlere derhal ateşkes yapılması ve askeri operasyonların durdurulması talimatı’ verildiği ifade edildi.

UMH ayrıca stratejik önemdeki Sirte ve Cufra kentlerinin asker ve silahtan arındırılması çağrısı yaptı.

Kaynak: DW Türkçe