Libya'da, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen emekli General Halife Hafter'in, izni olmadan ülkesinin karasularına giren tüm askeri gemilere müdahale etme talimatı verdiği bildirildi.

Hafter'e bağlı güçlerin Facebook sayfasından yapılan açıklamada, "General Hafter, Tobruk, Bingazi, Ra's Lanuf ve Trablus'taki deniz üslerine, kendisinin izni olmadan ülkenin karasularına giren tüm askeri gemilere müdahale etme emri verdi" ifadesi kullanıldı.

Sputnik'te yer aşan habere göre, Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı Deniz Kuvvetleri Sözcüsü Eyüp Kasım, daha önce yaptığı açıklamada, İtalya deniz güçlerine ait Comandante Borsini isimli askeri geminin Trablus deniz üssüne ulaştığını belirtmişti.

​‘İTALYA'NIN KARARSULARIMIZA GİRMESİNE İZİN VERMEDİK'

Comandante Borsini isimli İtalyan gemisinde, 5 gün görev yapmak üzere farklı alanlarda çeşitli uzmanların bulunduğunu ifade eden Kasım, söz konusu karakol gemisinin, İtalya ile Libya arasında askeri iş birliği çerçevesinde ülkenin karasularına geldiğini söylemişti.

Libya'da UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Serrac ise İtalyan güçlerinin ülkesinin karasularına girmesine izin verdiği yönündeki haberleri yalanlamış ve İtalya ile anlaşmaya varılan konuların, ‘sahil güvenlik güçlerinin desteklenmesi, yasa dışı göçmenlerin hayatlarını kurtarmalarına yardımcı olacak ekipmanlarla donatılmaları, insan kaçakçılığıyla mücadele edilmesi ve sınır muhafızlarının desteklenmesi' ile ilgili olduğunu aktarmıştı.

Libya'nın doğusundaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) ise insan kaçakçılığıyla mücadele için Libya karasularına deniz gücü gönderme kararı alan İtalyan hükümetine uyarıda bulunmuştu.