Libya’daki iç savaşa son vermek adına yeni bir hükümet kurulması amacıyla önümüzdeki ay Cenevre’de yapılacak müzakerelerin öncesinde, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Başbakanı Fayez Sarraj’ın istifa edeceği öne sürüldü.

Amerikan haber sitesi Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Sarraj’ın bu konuda Libyalı ve uluslararası ortaklarını bilgilendirdiğini öne sürdü.

‘CENEVRE SÜRECİNDEN SONRA BIRAKACAK’

Bloomberg’ün kaynaklarına göre, Sarraj istifasını bu hafta içinde açıklamayı ama Cenevre’deki müzakereler boyunca görevde kalıp sonrasında koltuğu bırakmayı planlıyor.

Buna göre Sarraj, bu adımla görüşmeler öncesinde üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor.

Sarraj’ın olası istifasının, Cenevre görüşmelerinde uzlaşma ihtimalini artıracağı da belirtiliyor.

Cenevre’deki görüşmelerde, taraflardan ülkenin batısı ve doğusunda bölünmüş haldeki idari birimleri birleştirmek ve bir seçim takvimi belirlemek için yeni bir başkanlık konseyi yapısı üzerinde uzlaşmaları istenecek.

TOBRUK HÜKÜMETİ DE İSTİFA ETMİŞTİ

Ülkede önceki gün de, Halife Hafter yanlısı hükümet Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’e istifasını sunmuştu.

Muammer Kaddafi’nin 41 yıllık yönetiminin NATO destekli isyanla 2011’de devrildiği Libya, doğu-batı hattında bölünmüş durumda.

Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Trablus hükümeti Türkiye tarafından desteklenirken, yine BM’nin tanıdığı Tobruk Temsilciler Meclisi de Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler tarafından destekleniyor.

Her iki taraf da son günlerde, yaşam koşulları nedeniyle halkın protestoları ile karşı karşıya.