Libya'da, Rusya ve Türkiye'nin çağrısı sonrası Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Ulusal Ordu arasında varılan ateşkes TSİ 01:00'de yürürlüğe girdi. General Halife Hafter'in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu, ülkenin batısında süren askeri operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Libya Misyonu, ateşkesi memnuniyetle karşıladı. BM taraflara, ateşkes koşullarına uyma ve sorunları diyalog yoluyla çözme çağrısında bulundu.

Libya'da ateşkes öncesi General Halife Hafter'e bağlı güçler Nisan ayından bu yana başkent Tripoli'yi ele geçirmeye çalışıyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü İstanbul'da, Libya'da savaşan taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı.

Libya'da Türkiye BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni ve Başbakan Fayez al Sarraj'ı, Rusya ise ülkenin doğusunu kontrol eden General Halife Hafter'i ve ona bağlı Libya Ulusal Ordusu'nu destekliyor.

MİLLİ SAVUNM ABAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Libya ve Suriye'nin İdlib vilayetinde "tarafların ateşkese uyma gayreti içerisinde oldukları" belirtildi.

KALIN: TÜRKİYE'NİN İZLEDİĞİ BARIŞ DİPLOMASİSİNİN SOMUT NETİCELERİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Libya ve Suriye'nin İdlib vilayetindeki ateşkes anlaşmalarının Türkiye'nin izlediği barış diplomasisinin somut neticeleri olduğunu söyledi.

PUTİN VE MERKEL GÖRÜŞMESİ

Cumartesi günü Moskova'da Vladimir Putin'le görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Berlin'de Libya için barış konferansı düzenleneceğini açıkladı.

Angela Merkel, Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Rusya ve Türkiye'nin ortak çabalarının başarılı olmasını temenni ediyoruz. Berlin'deki barış görüşmeleri için yakında davetiyeleri yollayacağız" dedi.

Merkel barış görüşmelerine BM'nin öncülük edebileceğini söylerken, Putin Libya'da çözüme katkıda bulunacak tüm ülkelerin konferansa katılması gerektiğini söyledi.