Libya Başbakanı Ali Zeydan, kaldığı otelden silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Ali Zeydan'ın kaçırılmasının, El Kaide militanlarının bir misillemesi olabileceği öne sürülüyor.

Ali Zeydan'ın Libya'nın başkentinde kaldığı otelin 15. katından kaçırıldığı öğrenildi.

Olayın detayları henüz belli olmadı ancak bir güvenlik görevlisi Zeydan'ın götürülüşünü "yakalama" olarak nitelendirdi.

Zeydan kaçırıldığı sırada çekildiği iddia edilen bir fotoğraf Facebook'ta Libyalıların gruplarında paylaşılmaya başladı.

AFP'nin aktardığına göre Libya hükümetinin internet sitesinde yapılan kısa açıklamada, "Geçiş hükümetinin lideri Ali Zeydan şafak vakti bir grup kişi tarafından bilinmeyen nedenlerle bilinmeyen bir yere götürülmüştür" denildi.

ESKİ İSYANCILAR MI KAÇIRDI?

Zeydan'ı kaçıranların Muammer Kaddafi'yi deviren eski isyancılardan olduğuna inanılıyor.

Hükümetin açıklamasında olayın faili olarak iki eski isyancı grubundan şüphelenildiği belirtildi. Bunlardan biri devrimci bir topluluk, diğeri ise prensipte savunma ve içişleri bakanlıklarının görevi olan suçla mücadeleyi üstlenmiş bir tugay.

Açıklamada ayrıca vatandaşlara sükunet çağrısı yapılırken, kabine ile Libya'nın en üst düzey siyasi makamı olan Genel Ulusal Kongre'nin durumla ilgilendiği ifade edildi.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin üzerinden iki yıl geçti. Merkezi hükümet hala ülkenin farklı bölgelerini kontrol altında tutan rakip aşiretler ve İslamcı gruplar arasındaki çatışmaların önüne geçmeye çalışıyor.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Fizan bölgesi bağımsızlığını ilan etmişti.

ALİ ZEYDAN KİMDİR?

Ali Zeydan Libyalı politikacı. Eski diplomat olan Ali Zeydan, insan hakları aktivisti olarak tanındı. 2012 Libya Genel Ulusal Kongresi seçimlerine girdi ve Genel Ulusal Kongre'de vekil seçildi. Eski başbakan Mustafa Ebu Şakur güvenoyu alamayınca yerine Zeydan seçilmişti.

Ali Zeydan, 1970'lerde Libya için bir diplomat olarak görev yaptı ve Büyükelçi Mohamed Yousef El-Magariaf'in altında Hindistan'da hizmet verdi. Zeydan, Libya'nın Hindistan Büyükelçiliğinde görevli olduğu sırada Cevahir Lal Nehru Üniversitesinde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans derecesi aldı. Zeydan, Libya Devrimi sırasında, Ulusal Geçiş Konseyi'nin Avrupa elçisi olarak görev yaptı ve anti-Kaddafi güçlerini desteklemek için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi ikna etmede kilit rol oynadı. Zeydan, 2012 Kongre seçimlerinde Jufra'dan bağımsız olarak seçildi ve Muhammed el-Magariaf'e Kongre Konuşmacısı pozisyonda güçlü bir rakip oldu. (Ajanslar)