Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Türkiye, ABD’nin terörle mücadelede potansiyel müttefik olarak gördüğü Kürtleri bombaladığı kadar neden teröristleri bombalamıyor?” diye sordu.

 Lavrov, Su-24’ün düşürülmesinden önce Rusya Devlet Başkanı Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sınır ihlalleri nedeniyle özür dilediğini de söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İtalyan basınına açıklamalarda bulundu.

Lavrov, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan kara güçlerinden birinin Kürtler olduğunu söyleyerek, “Türkiye, Kürtleri bombaladığı kadar teröristleri neden bombalamıyor?” diye sordu.

Lavrov, Su-24’ün düşürülmesinden önce Rusya Devlet Başkanı Putin’in Cumhurbaşkanı Receo Tayyip Erdoğan’dan sınır ihlalleri nedeniyle özür dilediğini de açıkladı.

Sputnik’in haberine göre, Lavrov’un açıklamalarından satırbaşları şöyle:

PYD

“Türkiye, Suriye’deki Kürt milisleri özellikle de Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD) düşman olarak görüyor. Bu nedenle şu noktayı anlamak gerek: ABD öncülüğündeki koalisyona üye olan Türkiye, koalisyonun belirlediği görevleri yerine getiriyor.

“Türkiye, ABD’nin terörle mücadelede potansiyel müttefik olarak gördüğü Kürtleri bombaladığı kadar neden teröristleri bombalamıyor?”

BEŞAR ESAD

”Esad sorunu, terörizm karşıtı gerçek bir uluslararası bir koalisyon oluşturulması önünde engel olarak gösterilmeye devam ederse, bunda ısrarcı olanlar IŞİD’in genişlemesi için gerekli olan koşulları da dolaylı olarak korumuş olacaklar.

”Bu nedenle çifte standartları ve ön koşulları bir kenara bırakmak gerek. ABD öncülüğündeki koalisyonun üyelerinden birinin Esad’a karşı kişisel bir antipatisi varsa, bu kişisel sebepler terörle mücadele adına ikinci plana atılmalı.”

IŞİD VE TÜRKİYE

“Rusya, Türkiye topraklarının IŞİD’le ticari operasyonlar için ve militanlara silah gönderilmesi için kullanıldığını, militanların burada tedavi olduğunu, dinlendiğini ve yeniden savaşa döndüklerini yeterince uzun zamandır biliyorduk.

“Türkiye hükümetinin böyle bir politikası olduğuna inanmak istememiştik ve özel kanallardan bu problemi çözmek istemiştik. Bunları Türk yetkililere gürültü çıkarmadan, onları hiçbir şeyle suçlamadan söylemiştik. Onlara, Türk topraklarındaki bu faaliyetleri önlemek için birlikte çalışmayı önermiştik.”

MUSUL’A ASKER GÖNDERİLMESİ

“Türkiye, Irak’a asker gönderdiği için eleştiri fırtınasına tutuldu. Türkiye, bu eylemini güya Kürtlerin eğitimi konusunda yapılan anlaşmaya dayandırıyor ama Irak yönetimi böyle bir anlaşmayı doğrulamıyor. En önemlisi de Türk askerleri tanklar ve zırhlı araçlarla birlikte, daha önce Türklerin hiçbir zaman askeri eğitim vermediği Kürt bölgelerine yollanıyor.

“Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ve Irak’taki eylemlerinin ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik olduğunu söylüyorlar. Bütün açıklamaları bu kadar. Anlıyor musunuz, bu insanlar kendi hesaplarına göre 17 saniyenin bile Rus uçağının düşürülmesi için yeterli olduğunu açıklıyorlar. Bu tabii ki sırtımızdan bıçaklanmaktır. Bu konuda hiçbir şüphe yok.”

RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

“Gerçekten de bir kez böyle bir ihlal vakası oldu. 3 Ekim günü, Suriye’de görev yapan uçağımız birkaç saniyeliğine Türk hava sahasına girdi. Türkler bize protesto notası verdi ve özür diledik. Putin, konuyu bizzat Erdoğan ile görüştü. Bu önemsiz ihlalle Türkiye’ye karşı düşmanca bir eylem planlamadığımızı Türkler biliyordu.

“Türkiye, 3 yıl önce Suriye tarafından uçağı vurulduğunda, Erdoğan’ın ağzından birkaç saniyelik hava sahası ihlalinin uluslararası hukukun ihlali sayılamayacağını açıklamıştı. Bunun silah kullanılmasına yol açamayacağını söylemişti.”