Ortadoğu'daki duruma ve terörizmle mücadeleye ilişkin yaklaşımlarını değiştirmediklerini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye hükümetine terör tehdidine karşı mücadelede yardım etmek için silah sevkiyatını sürdüreceklerini belirtti.

Sputniknews’te yer alan habere göre, Lavrov, bir televizyon programına verdiği demeçte, Ortadoğu'da terör tehdidine karşı koyabilecek istisnasız tüm güçleri koordinasyona çağırdıklarını ifade etti.

Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını güçlendirdiği yönünde Batı medyasının yaptığı haberleri yorumlayan Lavrov, "Tüm bu yıllar boyunca, Arap Baharı'nın başından beri, çeşitli ülkelerdeki rejimleri devirmeye çalışan ve ilgili liderlere olumsuz yaklaşanlardan destek alan terörist ve radikallerin aktifleştiği andan itibaren, Suriye hükümetine yardım edeceğimizi açıkladık. Tıpkı Irak'a ve terörist tehditle karşı karşıya olan diğer ülkelerin yönetimlerine yardım ettiğimiz gibi. Askeri ve teknik işbirliğimiz sadece bu amacı güdüyor. Elbette silah sevkiyatı vardı, var ve sürecek. Kaçınılmaz olarak Rus uzmanlar da gönderiliyor. Uzmanlar, ilgili teçhizatı kurmaya yardımcı oluyor, Suriyeli personeli eğitiyor. Burada hiçbir gizem ve sır yok" şeklinde konuştu.

'BATI'NIN ÇÖZÜME YAKLAŞIMI SAÇMALIK'

Batı'nın Suriye'deki sorunun çözümüne yaklaşımların değinen Bakan, "IŞİD'e karşı mücadelede, Suriye Devlet Başkanı'nın konumunu güçlendirmemesi şartıyla Rusya ve diğer ülkelerin katkılarını memnuniyetle karşılayacaklarını söylüyorlar. IŞİD'e karşı mücadeleden Suriye ordusunu dışlamak saçmalıktır. Dile getirdiğim tüm olanaklar ele alınırsa, dünyadaki en etkili askeri güç kesinlikle Suriye silahlı kuvvetleridir" yorumunda bulundu.

Terörle mücadelede, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı gayri meşru gösterme çabalarının ideolojik bir yaklaşım olduğunu belirten Lavrov, "Bu yaklaşımın hepimizin beklediği sonucu vermediğini düşünüyorum" diye ekledi.

PUTİN'İN BM GENEL KURULU'NA KATILIMI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in BM Genel Kurulu'na katılımına ilişkin bilgi veren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bu katılımın BM'nin 70. yıldönümüyle ilgili olduğunu kaydetti.

Putin'in Genel Kurul toplantısında Rusya'nın modern dünyanın sorunlarına ilişkin görüşlerini anlatacağını belirten Lavrov, Batı ülkelerinin diyalog kültürünü kaybettiğini ve doğrudan askeri müdahale yöntemlerine başvurmaya çalıştıklarını dile getirdi.

AVRUPA'DAKİ SIĞINMACI KRİZİ

Avrupa Birliği'ndeki sığınmacı krizine ilişkin görüşlerini de paylaşan Lavrov, krizin nedeni olarak IŞİD'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaydığı şiddeti gösterdi.

Bakan, "Bu tamamen yeni meşum bir olgu ve onunla mücadele uzun sürecek, zor olacak. Ancak mücadele olmadan bölgeyi rahatlatmak mümkün olmayacak, rahatlatmadan da oradaki insanlar hep korku içinde yaşayacak ve daha iyi yaşam arayışı içinde kaçmaya devam edecek" yorumunda bulundu.

Krizlerin anlık siyasi amaçlar için çözüme kavuşturulmaya çalışıldığını ve bunun genel duruma etkisi dikkate alınmadan yapıldığını kaydeden Lavrov, bunun en iyi örneğinin Libya olduğunu söyledi.

Bakan, "Diktatörü devirme kararı, diğer tüm fikir ve değerlendirmeleri gölgede bıraktı. Bunun bir hata olduğunu itiraf eden meslektaşlarımızın tepkisi bunu çok iyi gösteriyor. Aynısını, Irak bölünme eşiğinde geldiğinde de söylediler: Amerikalılar hata yaptı ama tarihi karıştırmamayı teklif ettiler. Ancak dersler çıkarmaz ve hatalar üzerinde çalışmazsak, sürekli yeni krizlere takılacağımızı düşünüyorum. Bu krizler, şu anki mülteci akını gibi yıkıcı, çok negatif ve tehlikeli sonuçlar vermeye devam edecek. Bu konuları, detaylı ve ayrıntılı şekilde BM Güvenlik Konseyi'nde tartışmayı planlıyoruz" dedi.