Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bazı ülkeler tarafından muhalif olarak görülen İslam Ordusu (Ceyş’ül İslam) ve Ahrar’uş Şam’ın siyasi geçiş süreci için Suriye hükümetiyle yapılacak müzakerelerde yer almaması gerektiğini söyledi.

Lavrov, yeni yıl öncesinde Zvezda televizyonuna verdiği mülakatta BM Güvenlik Konseyi’nde 19 Aralık’ta oybirliğiyle kabul edilen Suriye kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu. “Suriye’de bir çıkış yolu var” diyen Lavrov, bunun BM Güvenlik Konseyi’nde alınan kararda yazılı olduğunu söyledi.

Terörist gruplar ve muhalefeti kimin temsil edeceği konusunda belirli bir anlaşma içermediği için kabul edilen bu kararın işe yaramayacağını söylüyorlar” diyen Lavrov, şunları söyledi:

Buna rağmen karar belli bir sinyal veriyor. İlk olarak siyasi sürecin ocakta başlamasını istiyoruz. İkinci olarak da BM’den, belirli bir muhalif grubun yönlendirdiği değil, son 1.5-2 yılda yapılmış tüm muhalefet toplantılarının katılımcıları içinden seçilmiş bir delegasyon oluşturmasını istiyoruz.”

RİYAD’DAKİ TOPLANTILARIN KATILIMCILARINA DAİR SORULARIMIZ VAR’

Terörist grupların ‘müzakere masasının gerisinde’ oturmaması gerektiğinin BM’deki görüşmelerde açıkça belirtildiğini söyleyen Lavrov, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirilen konferansın bazı katılımcılarını da eleştirdi.

Lavrov, “Bu toplantılara terörist olduğuna inandığımız iki grup katılmıştı: İslam Ordusu düzenli olarak Şam’da sivillerin yaşadığı bölgeleri bombalıyor. Büyükelçiliğimize hava topu saldırısı düzenleyen de bu gruptu. İkinci grup ise doğrudan El Kaide içinde çıkmış Ahrar’uş Şam” diye konuştu.