Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov pazar günü yaptığı açıklamada Suriye ile ilgili uluslararası konferansların belirli zaman dilimleri ile sınırlandırılamayacağını belirtti.

Rossiyskaya Gazeta’da yer alan Lavrov’un demecinde “Bizim John Kerry gibi bazı partnerlerimiz birkaç gün veya haftanın yeterli olduğunu düşündüklerini hatırlattı. Ben bunun ters olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ria Novosti’nin bildirdiğine göre, Lavrov Davton Konferansı ve onun sözlerine göre 14 yıl süren Lübnan Konferansı örneğini verdi. Bununla ilgili olarak “Ben Suriye’nin de başına aynı şeylerin gelmesini istemiyorum. Ama yapay bir şekilde bazı zaman kısıtlamalarının konulması da kesinlikle amaca ters düşer” dedi. Ayrıca, mayıs ayı başında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesinde Suriye konferansında İran’ın da olası katılımını ele aldığını sözlerine ekledi.

Lavrov “İranlıları bizim Amerikalı partnerlerimiz, o dönemin ABD Başkanı Barack Obama yönetimi engelledi. Suudiler ise kendilerine göre İran’ın katılmamasını tazminat şeklinde çağırmadılar. İran’ın meydana gelenlerde çok ciddi etkisi olduğu kabul edilirse, o ülke görüşmelere dış daire katılımcı olarak çağırılmak zorundadır” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca konferansta Suriye’nin dışındaki topraklarda faaliyet gösterenler dahil tüm Suriye muhalif gruplarının çağırılması ve hazır bulunmaları gerektiğini vurguladı.

ESAD: RUSYA VE ABD’NİN YAKINLAŞMASINI DESTEKLİYORUZ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya ve ABD'nin öncülüğüyle gerçekleştirilecek olan uluslararası Cenevre-2 toplantısının Suriyelilere krizi aşmaya yardım edeceğini umduğunu söyledi. Esad, "kimyasal silah" iddialarının da Suriye'ye askeri müdahalede bulunmak amacıyla ortaya atıldığını savundu.

Esad, Arjantin'in resmi haber ajansı Telam ile Clarin gazetesine verdiği demeçte, “ABD-Rusya yakınlaşmasını memnuniyetle karşıladık. Şiddeti durdurmaya yardım edecek tüm eylemleri destekliyoruz” dedi.

Suriye’de krizin çözülmesini tüm Batılı ülkelerin istediği konusunda şüpheleri olduğunu belirten Esad, “Terörist grupları destekleyen güçlerin gerçekten de barışı istediğini sanmıyorum” ifadesini kullandı.

Suriye lideri, “Barış çabalarını destekliyoruz, ancak gerçekçi olmaya devam ediyoruz. Bu güçlerin politik çözüm konferansını bozmak için mümkün olan tüm baskıyı uygulayacağını anlıyoruz” dedi.

Esad, “Müzakere masasında en az iki tarafın olması gerekiyor” diye ekledi.

"KİMYASAL İDDİALARIYLA MÜDAHALE AMAÇLANIYOR"

Beşar Esad demecinde, güvenlik güçlerinin muhaliflere yönelik kimyasal silah kullandığı iddialarını da yalanladı.

Batılı kaynakların, hükümet güçlerinin kimyasal silah kullandığına ilişkin iddialarının, kamuoyunu Suriye'ye askeri müdahaleye hazırlamaya yönelik olduğunu savunan Esad, "Kimyasal silah kullanımı ve istifama ilişkin Suriye'yi hedef alan suçlamalar her gün değişiyor. Bu, muhtemelen ülkemize karşı bir savaşın başlangıcı" ifadesini kullandı.

"Kimyasal silahların yerleşim alanlarında kullanıldığının söylendiğine" değinen Esad, "Bu silahların kentte ya da banliyöde kullanılması halinde sadece 10-20 kişinin ölmesinin inandırıcı olmadığını" aktardı.

Esad, kimyasal silah kullanılmasının birkaç dakikada binlerce, on binlerce kişinin ölmesi anlamına geldiğini belirterek, böyle bir olayın gizlenemeyeceğini vurguladı.

"GELECEĞİME KERRY DEĞİL, SURİYE HALKI KARAR VERİR"

"İstifa etmeyi düşünmediğini" dile getiren Suriye Devlet Başkanı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, geçiş hükümetinde Esad'ın yer alamayacağı yönündeki sözlerine ilişkin soruya, "İstifa etmek kaçmak olur. Kerry'nin ya da başkasının, kimin gideceği, kimin kalacağı konusunda Suriye halkı adına konuşma yetkisi alıp almadığını bilmiyorum. 2014'teki devlet başkanlığı seçiminde buna Suriye halkı karar verecek" yanıtını verdi. (Kaynak: www.rsfmradio.com / Rusya’nın Sesi)