Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak’taki yaşanan şiddet ve olayların ABD ve İngiltere’nin yaptığı hataların sonucu olduğunu söyledi.

Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak’ta, ABD ve İngiltere’nin maceraya atladıkları 2003’te ekilen tohumların filizlerinin çıkmaya başladığını belirtti.

Washington ve Londra’nın başlattığı hiçbir maceranın iyi sonuçlanmadığını iddia eden Lavrov, “George Bush’un Mayıs 2003’te bir uçak gemisi güvertesinde Irak’ta demokrasi zaferini ilan ettiğini hatırlıyorum. Ardından ABD, Irak’ı fiilen protektoraya dönüştürdü. Ülkenin başına, çoğunlukla Sünnilerden oluşan orduyu, tüm güvenlik güçlerini, polisi fesheden genel vali atadı” şeklinde konuştu.

Lavror çözümün Irak’ın tüm komşularıyla birlikte aranması gerektiğini belirterek, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan Rusya ve Çin’in de bu sürece katılmaya hazır olduğunu söyledi.

ABD, UKRAYNA’YI ÇATIŞMA YOLUNU SEÇMEYE ZORLUYOR

Konuşmasında Ukrayna’da yaşanan duruma da değinen Lavrov, Ukrayna’nın homojen olmadığı ve okyanus ötesi ortakların ülke yönetimini çatışma yolunu seçmeye zorladığını açıkladı.

Lavrov konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ukrayna’daki durum, çoğu Avrupa ülkeleri ile Rusya’ya bağlı olsaydı, ülkenin geleceğine yönelik beklentilerim olumlu olurdu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petr Poroşenko, gerginliği yatıştırmak ve ateşkesi uzatmak isterdi, ancak Ukrayna yönetiminde farklı güçler var. Aralarında, halen silahlı aşırı milliyetçileri kontrol eden veya yakın işbirliği yapan radikaller var. Sağ Sektör, Kolomoyskiy taburu ve diğer ciddi gruplar var. Bunlar, merkez komutanlığı ve Ukrayna başkomutanın emrinde değil. Okyanus ötesindeki ortaklar, Amerikalı meslektaşlarımız da var. Onlar, Ukrayna yönetimini çatışma yoluna itmeyi tercih ediyor” dedi.

Rusya’nın tüm çağrılarına rağmen Ukrayna’da yeni anayasa projesinin ülkenin kapalı rejiminde yapıldığını belirten Lavrov, bu süreçte ne siyasi ne de hukuki formalitelere uyulmadığını kaydetti.