İtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye krizinin çözümü için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevden ayrılması şartını koşanları "müzakereleri bloke etmekle" suçladı.

Lavrov, İtalyan Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Esad'ın gitmesi çağrılarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 no'lu kararı, herhangi bir ön koşul olmaksızın Suriye'de siyasi süreç başlatılması gerektiğini söylüyor. Fakat ne yazık ki müzakereler, 6 aydan uzun bir süredir, kabul edilemez ön koşullarda ısrar eden belli taraflar tarafından bloke ediliyor.

“KAPILARI KAPAMADIK”

Lavrov, Türkiye'de muhalif grupların temsilcileriyle ateşkes konusunda görüştükleri haberleriyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Rusya'nın Suriyeli muhaliflerle birlikte çalışmasında sansasyon yaratacak bir durum yok.

"Suriye krizinin ilk günlerinden beri tüm taraflarla her zaman kontakta olduk.

"Biz hiçbir zaman Suriyeli muhaliflerle görüşmeye kapıları kapamadık".

HALEP ORDUSU, EL NUSRA’NIN YENİ ADI 

Doğu Halep'te muhalif grupların "Halep Ordusu" adı altında birleştiği haberleriyle ilgili olarak da Lavrov şöyle konuştu:

"Rusya'nın sahip olduğu güvenilir bilgilere göre, Doğu Halep'teki neredeyse tüm muhalif gruplar El Nusra Cehpesi'ne hesap veriyor. Yeni bir "Halep Ordusu" kurulduğu açıklamasının, El Nusra Cephesi'ne yeni bir ad verip, yaptıkları için cezalandırılmaktan kaçınma çabası olabileceğine inanıyorum."
Lavrov ayrıca, "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın tüm teröristlere Doğu Halep'i terk etme şansı verme girişimine biz baştan şüpheyle yaklaşıyorduk ama sonra kabul ettik. Fakat sonunda bu girişim, Doğu Halep'i teröristlerin eline bırakmak isteyenler tarafından engellendi" dedi.

Sergei Lavrov, daha sonra katıldığı "Akdeniz Diyalogları" forumunda da ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Suriye konusunda yeni bir gelişme yaşanmasını bekleyip beklemediği sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Önceden bir tahminde bulunamam ancak Trump, kampanyası süresince Suriye'de IŞİD ile savaşacağını söylüyordu. ABD terörizmle savaşmak isterse biz birlikte çalışmaya hazır olacağız."

KAYNAK: BBC Türkçe