Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin IŞİD'i Suriye'deki Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimini yıkmak için kullandığını söyledi.

Lizbon'da Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "ABD Dışişleri, IŞİD'in nihai olarak yenilgiye uğratılmadığını ve bunun sağlanması için ana koşulun Suriye'de iktidar değişikliği yapılması ve tüm İranlı ve İran yanlısı güçlerin ülkeden çıkması olduğunu açıkladı. Bu, IŞİD'in ABD'liler tarafından Suriye'deki varlıklarının haklılık gerekçesi olarak görüldüğüne ve Suriye iktidarıyla mücadelede neredeyse müttefik olduğuna dair öngörümü doğruluyor. Ana hedefleri, iktidarı değiştirmek" dedi.

Lavrov, IŞİD'in ana yuvasının Fırat'ın doğu kıyısında ABD'nin kontrolündeki bölgede bulunduğunu, burasının ABD'nin 55 kilometre çapında gayrimeşru bir alan oluşturduğu Tanf'ta yer aldığını ve burada olumsuz gelişmelerle ünlenen Rukban sığınmacı kampının olduğunu anlattı.

Rukban kampının içinde ABD tarafından 'dokunulmaz' kabul edilen binlerce militanın yer aldığını da kaydeden Lavrov, ABD'nin bu bölgedeki varlığını da bu militanlar üzerinden meşru göstermeye çalıştığını söyledi.

Kaynak: Sputnik