Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,” ABD'yle, El Nusra'ya yönelik saldırıların önünde durmasınlar diye bu muhalif güçlerin bölgeden çekilmesini sağlayacağı konusunda anlaştık. Ancak iki ay geçmesine rağmen ABD bize verdiği bu sözü hala yerine getirmedi” ifadesini kullandı.

HNC temsilcileri, Suriye hükümetini ateşkesi ihlal etmekle suçlayıp Cenevre görüşmelerinden süresiz olarak çekilme kararı aldıklarını duyurmuşlardı.

'BU BİR SIR DEĞİL'

Komite'nin görüşmelerden çekilmesini eleştiren Lavrov ise "Altı aylık bir süreç içinde bir anlaşmaya varmak için Riyad grubunun bazı temsilcilerinin yaptığı gibi kapıyı çarpıp çıkarak tavır yapılmaması gerek. Gerçi bu grubu aldığı kararlarda Türkiye etkiliyor. Bu, bir sır değil" dedi.

'ABD, HALEP'LE İLGİLİ SÖZÜNÜ TUTMADI'

Lavrov ayrıca bir anlaşmaya varılmasına rağmen ABD'nin ateşkese bağlı olan muhalif grupların Halep'ten geri çekilmesini hala sağlayamadığını söyledi.

"Halep çevresindeki bazı yerleri bombalamamamız istendi. Zira bize, burada sadece El Nusra'nın değil 'iyi' muhalif güçlerin de olduğunu söylediler" diye devam eden Lavrov, şunları söyledi: "Biz de ABD'yle, El Nusra'ya yönelik saldırıların önünde durmasınlar diye bu muhalif güçlerin bölgeden çekilmesini sağlayacağı konusunda anlaştık. Ancak iki ay geçmesine rağmen ABD bize verdiği bu sözü hala yerine getirmedi."

'TERÖRİSTLERDEN AYRIYSANIZ, BUNU FİZİKSEL OLARAK DA GÖSTERİN'

Suriyeli ılımlı muhaliflerin, terörist grupların bulunduğu bölgelerden geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Lavrov, "Kendilerini teröristlerden ayıran herkes, bunu fiziksel olarak da ortaya akoymalı" vurgusunu yaptı.

(Kaynak: Sputnik)