Los Angeles Times, Hatay ilinin, Suriyeli muhalifler ve destekçileri için “lojistik üs, silah çarşısı ve tedavi merkezi”nin yanısıra “İslami fonları” kapmak için bir entrika merkezine de dönüştüğünü savundu. “Sadece İslamcı gruplara bağlı milislerin silah stokları iyi” diyen gazete, Türk makamlarının silahları görmezden geldiğini de öne sürdü.

 

ABD’nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times, Hatay’daki Suriyeli muhaliflerin “silah ihtiyaçlarını”, “Suriyeli muhalifler, Türk sınırında silah para peşinde” başlığını kullandığı geniş bir haberde değerlendirdi.

 

“Türkiye’nin Hatay ili, Suriyeli muhalifler ve onların destekçileri için lojistik üs, silah çarşısı ve tedavi merkezi haline geldi” denilen haberde Hatay’ın aynı zamanda “İslami fonlar”ı kapma konusunda bir “entrika” merkezine dönüştüğü, muhaliflerin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı devirme gereği dışında üzerinde mutabık oldukları pek bir şey bulunmadığı yorumunu yaptı.

 

TÜRK UÇAĞI ”UÇAKSAVAR BATARYALARI”YLA VURULDU

LA Times, muhaliflerin Türk topraklarında açık biçimde silah taşımasa da silahların, bölgedeki “güvenli evler”de saklandığını öne sürdüğü haberinde şunları da yazdı:

 

“Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Esad'a yönelik istifa çağrılarına katılırken Türk makamları, (silahları) görmezlikten geliyor. Ankara’daki hükümet, Suriye uçaksavar bataryalarının geçen ay bir Türk askeri uçağını vurmasının ardından sınır boyunda bir askeri yığınak yaptığını açıklamış olsa da burada görülen askerler daha çok gevşemiş ve yayılmış bir şekilde bulunan üslerde tutuluyor gibi görünüyor.”

 

Fiyatlar fırlarken, bazı savaşçıların, kendi silahlarını yaptıklarına dikkat çeken gazete, “Sadece İslamcı gruplara bağlı milislerin silah stoklarının iyi olduğu”nu da kaydetti.

 

"SİLAH FİYATLARI FIRLADI"

Silah fiyatlarının nasıl fırladığını örneklerini vererek anlatan gazete, “Karaborsada bir Kaleşnikof’un en az bin dolardan satıldığını” vurgularken bunun, bir yıl önceye göre 5 kattan fazla olduğuna dikkat çekti.

 

Bu bağlamda haberde Antakya’da bir lokantada “kebap yiyip bira içerken” mülakat yapılan 31 yaşındaki muhalif Abu Ali’nin “İslamcı birlikler ve Körfez ülkelerinden sağladıkları destek” ile ilgili söylediği “Körfez’den para almak için dindar gibi davranıyorlar” sözleri de aktarıldı.

 

La Times’e göre, “Devrimci Kalkan olarak bilinen İslamcı birliğe bağlı”, Ebu Yasin adını kullanan bir savaşçı, kendisi ve 100 kadar memleketlisinin son üç aydır verdikleri “hizmetler” karşılığında ayda 120 dolar aldıklarını belirtti. Ebu Yasin ayrıca, paranın Körfez ülkelerinden sağlanıp Müslüman Kardeşler aracılığıyla ödendiğine inandığını da söyledi. (Gazteport)