Sony’nin siber saldırı ve tehditler karşısında “Röportaj” filminin vizyonunu iptal etmesinin yankıları sürüyor.

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Sony’ye yapılan siber saldırının arkasında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ‘nin (Kuzey Kore) olduğunu öne sürmesinin ardından Kuzey Kore ise Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ortak soruşturma yürütmeyi teklif etti.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir sözcü, ülkesinin resmi ajansı KCNA'ya yaptığı açıklamada, Washington'ın ortak soruşturma teklifini kabul etmemesi ve suçlamalarına devam etmesi durumunda bunun "ağır sonuçları" olacağını söyledi.

ABD'den gelen suçlamalara ilk kez yanıt veren Pyongyang yönetiminin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

"ABD tarafından kamuoyunu harekete geçirerek yapılan bu asılsız iftiralara yanıt olarak ortak bir soruşturma yürütmeyi teklif ediyoruz. Eğer ABD bu öneriyi kabul etmezse ve bizi bu durumun içine sürükleyecek açıklamalara devam ederse, bunun çok ciddi sonuçları olacağını anımsaması gerekir."

Firmanın kararını “hata” olarak gördüğünü söyleyen ABD Başkanı Barack Obama ise konuyla ilgili olarak, “Bazı diktatörlerin ABD’de sansür uygulamaya başladığı bir toplum haline gelemeyiz” dedi.

Konuyla ilgili bir açıklamada dünyaca ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho’dan geldi. Yazar açıklamasında, “Dar görüşlü insanların ya da siyasi gündemin sana kim olacağını, ne okuyup, ne seyredeceğini dikte etmesine izin veremezsin” dedi.

Sony firması, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’a suikast kurgusunu konu alan komedi filmi “Röportaj” nedeniyle “Barış Muhafızları” adındaki bilgisayar korsanlarının siber saldırılarına ve tehditlerine maruz kalmıştı.

FBI KUZEY KORE'Yİ İŞARET ETMİŞTİ

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Sony firmasına yapılan siber saldırının arkasında Kuzey Kore'nin olduğunun belirlendiğini bildirmişti.

FBI tarafından yapılan açıklamada, "Soruşturmanın sonucu olarak ve ABD yönetiminin ilgili birimleriyle yakın işbirliğinin neticesinde şimdi FBI, bu eylemlerden Kuzey Kore hükümetinin sorumlu olduğu sonucuna varacak yeterli bilgiye sahip" ifadesi kullanılmıştı.