Kuzey Kore, nükleer denemelerini yaptığı Punggye-ri'nin imhasının tamamlandığını açıkladı.

Nükleer silah deneme sahasının bir dizi patlamayla imha edilmesi, ABD, İngiltere, Rusya ve Çin'den yabancı gazetecilerin gözleri önünde gerçekleşti.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Nükleer Silah Enstitüsü de 'Punggye-Ri'de yeraltındaki üç deneme alanını havaya uçurdukları, güvenlik kontrol noktaları ve diğer tesisleri de imha ettikleri, hiçbir radyasyon sızıntısı meydana gelmediği, böylece nükleer denemeleri akıya almayı şeffaflık içinde gerçekleştirdiklerinin kanıtlandığına' dair yazılı açıklama yayımladı. 

Sputnik'e açıklama yapan Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kang Kyung Ho, Punggye-ri'nin imhasının ardından yeraltı nükleer denemeleri için başka saha ya da alan kalmadığını, artık Punggye-ri'de nükleer denemelere yeniden başlamanın imkansız olduğunu duyurdu.

Punggye-ri, Kuzey Kore'nin nüfusun çok seyrek olduğu kuzeydoğusundaki dağlık bölgenin derinliklerinde bulunuyor.

TRUMP: KİM İLE BÜYÜK İHTİMALLE GÖRÜŞECEĞİM

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile zirvesinin ardından 12 Haziran'da Singapur'da ABD Başkanı Donald Trump ile planlanan zirvesi sebebiyle iyi niyet jesti olarak nükleer silah deneme sahasını kapama sözü vermişti.

Son günlerde zirvenin düzenlenmeyebileceğine yönelik işaretler belirmişken Kuzey'in nükleer silah denemesi sahasının imhasının hemen ardından Trump'tan olumlu açıklama geldi.

Fox News'a konuşan ABD Başkanı, Kuzey Kore lideriyle 12 Haziran'da Singapur'da buluşma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

'KUZEY KORE İÇİN MUHTEŞEM, DÜNYA İÇİN MUHTEŞEM'

ABD Başkanı ''Buluşma ihtimali yüksek ve bu Kuzey Kore için muheteşem bir şey olacak… En önemlisi, dünya için muhteşem bir şey olacak'' dedi.

'NÜKLEER TEKNOLOJİDE ASLA İRAN VE SURİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPMADIK'

Punggye-ri'nin imhasına koşut olarak Kuzey Kore'deki Nükleer Silah Enstitüsü'nün Başkan Yardımcısı Kang Kyung Ho'dan önemli açıklamalar geldi.

Tüm dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için Kuzey Kore'nin elinden gelen çabayı göstereceğini söyleyen Kang, nükleer teknoloji alanında İran ve Suriye ile hiçbir zaman işbirliği yapmadıklarını vurguladı. Daha önce ABD ve İsrail böyle bir işbirliğine dair iddialarda bulunmuştu.

Kaynak: Sputnik