Pyongyang yönetimi tarafından yapılan açıklamada, hidrojen bombası  denemesinin yerel saatle 10.00'da yapıldığı ve başarılı olduğu belirtildi. Pyongyang'ın açıklamasından önce denemenin yapıldığı  Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. 

 
Kuzey Kore resmi televizyon kanalından yapılan açıklama,  5.1 şiddetinde sarsıntı tespit edilmesinden saatler sonra geldi.
 
Kuzey Kore'nin 2006 yılından bu yana Punggye-ri'de üç yer altı nükleer deneme yaptığı düşünülüyor. Kuzey Kore resmi televizyon kanalında denemeyi duyuran spiker, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin ilk hidrojen bombası denemesi 6 Ocak 2016'da saat 10.00'da başarıyla gerçekleştirilmiştir" dedi.
 
'DEVAM EDECEĞİZ2 DENİLDİ
 
Kuzey Kore, dördüncü nükleer denemesini yaptığını ifade ettiği açıklamasında ayrıca, "ABD'nin düşmanca politikalarına karşı kendisini korumak için nükleer programını güçlendirmeye devam edeceğini" belirtti.
 
Resmi haber ajansından duyurulan açıklamada Pyongyang'ın 'ABD'nin saldırgan tutumunu koruduğu sürece nükleer programından vazgeçmeyeceği' kaydedildi.
 
Kuzey Kore, 'sorumluluk sahibi bir nükleer devlet' gibi hareket edeceğini ve 'egemenliği ihlal edilmediği sürece nükleer silahlarını kullanmayacağını' söyledi.
 
DEPREMİ ABD VE GÜNEY KORE DE TESPİT ETTİ
 
Hidrojen bombasının neden olduğu deprem Güney Kore ve ABD sismik araştırma merkezleri tarafında da tespit edildi.
 
GÜNEY KORE ACİLEN TOPLANDI, ABD VE JAPONYA'DAN KINAMA
 
Güney Kore hükümeti, gelişmeler üzerine acilen toplandı.  Yaşanan gelişmenin ardından ABD ve Japonya'dan Kuzey Kore'ye kınama geldi.
 
Kuzey Kore, en son 2013'te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang  yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve  uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu. 
 
Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan  Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu" iddiasında bulunmuştu. 
 
Güney Kore de Pyongyang yönetiminin hidrojen bombası olarak da bilinen  termonükleer bomba geliştirmiş olabileceği konusunda uluslararası toplumu  uyarmıştı. 
 
ATOM BOMBASINDAN GÜÇLÜ
 
Termonükleer bomba, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom  yapısına dönüştüğü termonükleer tepkime nedeniyle atom bombasından daha güçlü bir  etkiye yol açıyor.