Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'ye karşı yeni yaptırım tehdidi ardından Pyongyang, Güney Kore ile barış anlaşmalarına son verdiğini açıkladı.

Yaptırım kararı ardından Kuzey Kore tepkilerini üst boyuta taşıdı. BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylama ardından bugün Kore'nin Yeniden Barışçıl Birleştirme Komitesi yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Güney Kore ile yapılan tüm barış anlaşmalarını bozduğunu bildirdi.

BM yaptırımlarının oylanması öncesi ABD ve Güney Kore'nin ortak askeri tatbikat yapması karşısında da Kuzey Kore son günlerde tepkilerini yoğunlaştırmıştı.

1953 yılında yapılan anlaşma ile Kore savaşı sona ermişti.  60 yılı aşkın bir süredir birbirinden ayrılmış olan Kuzey ve Güney  arasındaki temel anlaşma 1991 yılında imzalandı. Her iki taraf anlaşmazlıklarını barışçıl yollarla çözme ve kazara askeri çatışmalardan kaçınmaya angaje olmuşlardı.

Kuzey Kore ayrıca 1972 yılında her iki Kore arasında uygulamaya konulan kırmızı telefon hattının derhal kesileceğini bildirdi.

GÜNEY KORE'DEN YANIT

Kuzey Kore'nin saldırmazlık anlaşmalarını sona erdirdiği açıklamasına Güney Kore'den sert tepki geldi. Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü Kim min-suk, Pyongyang'ın kendilerine nükleer saldırıda bulunmaları halinde, Kuzey Kore rejimini yok edeceklerini söyledi.

NÜKLEER DENEMESİNİN ARDINDAN YAPTIRIM KARARLARI ALINMIŞTI

Kuzey Kore'nin üçüncü nükleer denemesi ardından BM Güvenlik Konseyi Perşembe günü Kuzey Kore'ye karşı yeni yaptırımlar aldı.  Oybirliği ile alınan 2094 no'lu kararla, Kuzey Kore'ye dört yeni yaptırım uygulamaya başlandı. Yaptırım kararı Kuzey Koreli diplomatlar, para transferleri ve lüks ürünlere erişimle ilgili maddeler içeriyor. Yaptırımlar arasında ayrıca bazı malvarlıklarının dondurulması, Kuzey Kore ordusu ile ilişkili iki şirkete ve üç kişiye seyahat yasağı getirilmesi de yer alıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın kadın sözcüsü Hua Chunying, tarafları sükuneti korumaya ve gerilimi arttıracak tüm eylemlerden uzak durmaya çağırdı.