CIA eski Başkanı David Petraeus, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 26 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin değerlendirdi.

Avustralya basınına konuşan David Petraeus, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin referandumla bağımsızlığın sonuçlanmasını amaçlıyor ancak bağımsızlığı elde etmenin zor olduğunu söyledi.

Petraeus, “Kürtlerin devlet sahibi olmaya hakkı var. Ancak mevcut durumda bağımsızlık kolay değil” dedi.

David Petraeus, görevi sırasında yaptığı araştırmalarda, Kürdistan Bölgesi’nin devlet olarak kendini ayakta tutması için, günlük 800 bin varil petrol ihraç etmesi gerektiğini belirterek, “Petrolün varilinin de en az 105 dolardan satışının yapılması gerekiyor” dedi.

Petraeus, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti şu anda günlük 800 bin varili sorunsuz bir şekilde çıkartıyor. Bunun bir kısmı iç stokta ve varil fiyatı da 40-50 dolardır. Mevcut durumda gelirin yetersiz olmasından dolayı Erbil Bağdat’tan yardım almak zorundadır” ifadelerini kullandı.

David Petraeus, bağımsızlık için Erbil’in Bağdat ve Ankara ile anlaşmak için çaba sarfetmesi halinde, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’tan barışçıl bir şekilde ayrılacağını söyledi.

(Kaynak: Rudaw)