George W. Bush’un ikinci döneminde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı görevini yürüten Stephen Hadley Suriye konusunda değerlendirmelerde bulunarak ülkenin bu korkunç trajediden çıkabilirse bazı bölgelere daha fazla özerklik verileceğini belirterek “Dolayısıyla Kürtlerin yaşadığı bölgelerde de muhtemelen daha fazla özerklik olacaktır” dedi.

Halen Condoleezza Rice ve Robert Gates ile birlikte uluslararası stratejik danışmanlık şirketlinde görev yapan Stephen Hadley, geçen hafta 5. Atlantic Council Enerji ve Ekonomi Zirvesi için geldiği İstanbul’da Hürriyetin sorularını yanıtladı.

'EL KAİDE TÜRKİYE ÜZERİNDEN GEÇİŞ YAPIYOR'

Türkiye’nin El Kaideye yardım etmediğini ileri süren ancak El Kaide’nin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğini belirten Hadley, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye’de cihat için bu ülkeye giden yüzlerce insanın en azından bir kısmı Türkiye’den geçiyor. Bu Türk hükümetinin engellemek için daha fazla şey yapabileceği bir alan. Sonuçta El Kaide Suriye’nin kendisinden çok Kuzey Suriye’de hilafeti kurabilecekleri bir alan yaratmakla ilgili. Hem ÖSO hem de Kürtlerle savaşarak kendi kontrol alanlarını yaratma çabasındalar.”

'KÜRTLERİN YAŞADIĞI BÖLGELERDE DAHA ÇOK ÖZERKLİK'

Stephen Hadley, gazetenin Rojava'ya ilişkin sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Kürtlerle El Kaide unsurları arasında bir mücadele olduğu ortada.

Kuzey Suriye’nin El Kaide için güvenli alan haline gelmesini engellemek zorundayız. Genel hedef bu olmalı. Bu sağlanabilirse ve Suriye bu korkunç trajediden çıkabilirse tahmin ediyorum etnik yoğunluğu olan bazı bölgelere daha fazla özerklik verilen bir ülke olacak. Dolayısıyla Kürtlerin yaşadığı bölgelerde de muhtemelen daha fazla özerklik olacaktır.

Bugünkü mezhep çatışmasına son verdikten sonra bulunacak barış formülünün ülkeyi bir ve birlikte tutacak bir formül olması önemli. Ancak bölgedeki başka ülkelerdeki deneyimlere bakarak etnik gruplara bölgesel bazı özerklikler verileceğini tahmin ediyorum.”