Mısır Dış Politika Konseyi İcra Direktörü İzzet Saad, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum sonuçlarını dondurma kararının yetersiz olduğunu belirterek Erbil’in referandum sonuçları tamamen iptal etmek zorunda kalacağını kaydetti.

Sputnik’e konuşan Saad, “Bağdat açısından, referandum sonuçlarının dondurulması kabul edilemez, tamamen iptal edilmesi gerekiyor. Yani Irak, referandum hiç olmamış gibi hareket edilmesini talep ediyor. Sanırım IKBY’nin bunu kabul etmekten başka seçeneği olmayacak” dedi.

'3 ÜLKE ARASINDA KOORDİNASYON VAR'

Irak’ın tutumunu İran ve Türkiye’nin de paylaştığını belirten Mısırlı yetkili, “Bu 3 ülkenin her birisinde Kürtlerin yaşadığı dikkate alınırsa aralarında koordinasyon var” ifadelerini kullandı.

Referandum sonuçlarının iptalinin Erbil ile Bağdat arasındaki diyalog için iyi bir başlangıç noktası olacağını dile getiren Saad, “Bu görüşmeler, Irak anayasasına saygı ve Kürtlerin Irak’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıması temelinde geçmeli” dedi.

'IKBY ACELE ETTİ'

Erbil’in referandum konusunda acele ettiğini söyleyen Mısırlı politikacı, “İsrail dışında tüm bölge ülkeleri referanduma karşı çıkmıştı. Bunun dikkate alınması gerekiyordu. Ama maalesef Kürt yönetimi bunu dikkate almadı” dedi

'NEÇİRVAN BARZANİ BİRKAÇ GÜN KALA DESTEĞİNİ İFADE ETMEK ZORUNDA KALDI'

Kuzey Irak içinde referandumla ilgili anlaşmazlığın olduğuna dikkat çeken Saad, sözlerini şöyle sürdürdü:

“IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani’nin referanduma karşı olduğu ama birkaç gün kala desteğini ifade etmek zorunda kaldığı yönünde bilgi var. Meclis de vekil seçimlerini 8 ay erteledi. Gelecekte bölgede meclis ve başbakanın rolü güçlenebilir, halihazırda Mesut Barzani’nin yürüttüğü başkanlık görevi de tamamen kalkabilir."

Mısırlı uzman, Erbil’in muhtemelen Bağdat’ın taleplerini yerine getirmek ve bir yandan bölgenin haklarını sağlayacak diğer yandan da Irak’ın toprak bütünlüğünü garanti edecek özerklik formülüne geri dönmek zorunda olacağını sözlerine ekledi.