PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Rusya’nın başkenti Moskova’da Kürt partileri ile Kürt kurumlarının katılımıyla gerçekleştiren Kürt konferansında açıklamalarda bulundu.

Suriyeli Kürtlerin, kendi katılımları olmadan gerçekleştirilen Suriye konulu uluslararası konferanslardan çıkan kararları tanımayacağını söyleyen Abdullah, Kürtlerin katılımı olmadan hiçbir başarıya ulaşamayacağını, yalnızca vakit kaybı olacağını da belirtti.

Abdullah "Suriye konusu gerçekten çözülmek isteniyorsa, bizim fikrimizi de göz önüne almalılar, bizim katılımımız da olmalı. Bu nedenle, katılımımız olmadan gerçekleştirilecek herhangi bir konferanstan çıkacak kararları hiçbir zaman tanımayacağız" ifadelerini kullandı.

 ‘RUSYA'DAN CENEVRE'DEKİ GÖRÜŞMELERE BİZİ DAHİL ETMESİNİ İSTEYECEĞİZ'

Abdullah, ayrıca Cenevre'de gerçekleştirilecek Suriye barış görüşmelerine Rusya'dan, kendilerini de dahil etmesini isteyeceklerini söyledi:

"İlk dileğimiz Rusya'nın Kürtleri de Cenevre görüşmelerine katılacak taraflar arasına dahil etmesi için etkisini kullanması"

‘RUSYA'NIN ANAYASA TASLAĞINI İNCELİYORUZ'

Abdullah, Rusya'nın sunduğu Suriye anayasası taslak metnini de incelemeye devam ettiklerini, taslağın ülkede istikrar için olumlu bir adım olduğunu belirterek "Ancak bizim de anayasada olması gerektiğini düşündüklerimiz, fikirlerimiz var. Sistemimizde yalnızca Kürtlerin haklarının korunması gerektiği belirtilmiyor, bu nedenle muhakkak Suriye'de yaşayan diğer halkların hakları ve çıkarları da göz önünde bulundurulmalı" dedi.

Taslak metnindeki zayıf noktalardan birinin hakkında referandum yapılmaması gereken konuların eksik olduğunu belirten Abdullah, bu konuların da derhal metne eklenmesi gerektiğini ifade etti:

"Halklar ve dini grupların hak ve özgürlükleri, referanduma ihtiyaç duyulan ön koşullar olmadan anayasada koruma altına alınmalı."

(Kaynak: Sputnik)