BAKÜ - Azerbaycan’daki Kürtler Bakü yönetiminden Kürtçe eğitim ile kültürel çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istediler. Kürtlerin talepleri Azeri basınında geniş yankı uyandırdı.

Azerbaycan’da yaşayan Kürtler başkent Bakü’de düzenledikleri basın toplantısında Kürtlere karşı uygulanan asimilasyonun durdurulması ve Kürtçe eğitim ile kültürel çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istediler.

Önceki gün Uluslararası Basın Merkezinde “ Diplomata Kurdî” gazetesinin sahibi Tahir Süleyman tarafından yapılan basın toplantısında, Azerbaycan’da yaşayan Kürt nüfusunun ciddi bir asimilasyon tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu ve bunun durdurulmaması halinde yok olacakları belirtildi.

Asimilasyonun durdurulması için Azerbaycan Devlet Başkanı İham Aliyev’e bir çağrıda bulunan Kürtler, Kürtçe kursların açılmasını, Kürtlerin kültürel etkinliklerini ortaya koyabilecek kurumların oluşmasına izin verilmesini istedi.

Azerbaycan basını ise açıklamayı yorumlarla birlikte vererek bunu Kürtlere karşı bir düşmanlığa dönüştürme çabasına girdi. Azerbaycan’da yayın yapan Azadlıq Gazetesi Kürtlerin taleplerini “Kürtler devlete ültimatom verdi” başlığıyla manşetlerine taşıdı.

Açıklamayı yapan Tahir Süleyman’ı PKK’li olarak nitelendiren gazete, Azerbaycan’da yaşayan Kürtlerin asimilasyon nedeniyle yok olmakla karşı karşıya geldiğini söylediklerini ve mecliste Azerbaycan’da yaşayan diğer halklar gibi temsil hakkı talep ettiklerini yazdı. Haberde kışkırtıcı bir üslup kullanılarak, Kürt sorunu etrafında oyunlar oynandığı iddia edildi.

Buna karşın “Bizim Yol” gazetesi ise “Kürtler taleplerini iktidarın önüne koydu” başlığıyla duyurduğu haberde Kürtlerin okul, tiyatro ve kültürel kurumlar istediklerini yazdı. Gazete Kürtlerin Azerbaycan’da üvey evlat gibi görüldüğünü kaydetti.

ANF