Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde Türkmen cemaatin yoğun olduğu bir camide Türkmence hutbe okunacak.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Aydın Maruf, yaptığı açıklamada, Türkmence hutbe taleplerinin Din İşleri Bakanlığı’nca kabul edildiğini söyledi. İlk olarak sadece bir camide Türkmence hutbe okunacağını ifade eden Maruf, bu sayıyı artırmak için girişimlerini sürdüreceklerini kaydetti.

Bakanlığın aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Maruf, "Erbil'in bir camisinde 100 sene sonra ilk defa Türkmence hutbe okunacak. Bu karar, Türkmen halkı için çok önemli, tarihi bir adımdır. Osmanlı İmparatorluğu'nun bölgeden çekilmesinden sonra böyle bir karar çıkması bir ilktir" dedi.

Maruf, Türkmen halkının diğer kültürel ve siyasi haklarının verilmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Kürdistan bölge hükümetinden taleplerimizi yerine getirmesini bekliyoruz. Çünkü demokrasi, insan hakları ve birlikte yaşamdan bahsedeceksek bu hakların tarafımıza verilmesi gerekir" diye konuştu.

Diğer 4 Türkmen milletvekiliyle parlamento çatısı altında Türkmencenin ikinci resmi dil olması için çalışma başlatacaklarını aktaran Maruf, Erbil'deki Türkmen varlığını ve kültürünü güçlendireceklerinin altını çizdi. (Haberler)