Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKYB) Kürdistan Parlamentosu’nda bugün bir toplantı gerçekleştirildi.  

Toplantıda Parlamento Başkanlığı ile parti grup başkanları arasında parlamento oturum ve çalışmalarına yönelik 8 madde de uzlaş sağlandığı açıklandı.

Toplantı sonunda yapılan açıklamada, toplantıya ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Bugünkü toplantıda, özellikle Kürdistan halkının yaşam koşullarına ve Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi yasalarının rolüne yönelik, parlamento çatısı altında çözülmesi gereken tüm sorunların görüşülmesi konusunda uzlaşılmıştır.

Tehdit ve sorunların çözülmesi, engellerin aşılması için siyasi tarafların toplumsal siyasi mutabık olmasını önemli buluyoruz. İçinde bulunduğumuz bu dönemde Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgede birlik ve beraberliğin önemini vurgulayarak, söz konusu sancılı sürecin aşılmasını talep ediyoruz.”

Açıklamada üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtilen 8 madde şöyle sıralandı:

1- Tehdit ve sorunların çözülmesi, engellerin aşılması için siyasi tarafların toplumsal siyasi mutabık olmasını önemli buluyoruz. İçinde bulunduğumuz bu dönemde Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgede birlik ve beraberliğin sağlanması, hassas bir süreçten geçen halkımızın amaçlarına en kısa sürede ulaşması için söz konusu sürecin aşılması.

2-Parlamento ve hükümet birbirlerine tamamıyla yardımcı olacak ve işbirliği yapılacaktır. Aynı zamanda parlamentodaki komitelerin aktifleşmesi sağlanacak, Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm kurumların çalışmalarında güçlenmesi için gözlem, denetleme ve yasal engellerin kaldırılması hedeflenecektir.

3- Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm anayasa kurumları, Irak Anayasası çerçevesinde temel sorunları çözmek ve saldırları karşı görüşmeşlere hazır olduğunu belirterek, yakın zamanda Bağdat ile görüşmenin belirlenmesi ve uluslararası toplumdan da ciddi bir şekilde iki tarafa yardımcı olmasını talep ediyoruz. Şunu da belirtmekte yarar görüyoruz. Kürdistan Bölgesi hiçbir zaman anayasayı çiğnememiştir. Yapılan tüm resmi açıklamalar açık bir şekilde Irak Anayasası’na uygun olup, önemi de vurgulanmıştır.

4- Kürdistan Bölgesi’nden Bağdat ile görüşmeye gidecek olan heyetin, ayrıntılı bir şekilde yasal ve mali bir paketin hazırlanması gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda Kürdistan Parlamentosu olarak, resmi temsilcisini bu amaç için belirleyip uzmanlarla görüşerek Kürdistan Bölgesi Hükümeti’yle işbirliği yapmaya hazırlıklı olması gerekiyor.

Kürdistan halkının yaşam koşullarının tehlikeye girmeden en kısa zamanda görüşmelerin yapılması, Bağdat ile yapılan görüşmelerde, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur maaşlarının akıllı kart sistemiyle kayıt oranının göz önüne alınması ayrıca Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 17’lik bütçesinin de korunması gerekiyor.

5- Mevcut durumu ilgilendiren yeni yasa ve projelerin Kürdistan Parlamentosu’ndaki oturumlarda görüşülmesini, özellikle de ulusal ve uzlaşı prensipleri üzerindeki yasaların göz önüne alınması.

6- Saldırıya uğrayan bölgelerde, detaylı araştırma yapılması için Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışındaki Komiteler, peşmerge, iç işleri ve insan hakları komiteleri tarafından hazırlanılacak raporun Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’na sunulması.

7- Kürdistan Parlamentosu ve Irak Parlamentosu’ndaki Kürdistani parti grupları arasında en kısa zamanda ortak bir toplantının yapılması kararı alındı.

8- Kürdistan Parlamentosu’nun tüm müzakere ve sonuçları konusunda bilgilendirilmesi ayrıca Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve parlamento arasındaki istişarelerin sağlanması.

KAYNAK: Rudaw