Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Musul sorumlusu Said Mamuziny, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlığı için referanduma hazırlandığını doğruladı.

Bağımsızlık talebini dile getiren IKBY Başkanı Mesud Barzani, bu sözleri son zamanlarda daha sık sarfetmeye başladı. Bağımsızlık referandumunun birkaç ay içerisinde düzenlenmesi bekleniyor.

'BAĞIMSIZLIK KÜRTLERİN HAKKIDIR'

Sputnik'ten Hikmet Durgub'a konuşan KDP yetkilisi Mamuziny, Kürtlerin yüzde 95'inin bağımsızlık istediğini savundu: "Kürdistan lideri Başkan Mesud Barzani'nin bağımsızlık referandumu açıklamasını kutluyoruz. Bağımsızlık Kürtlerin de hakkıdır, Kürtler o günü bekliyor. Referandumun ne zaman düzenleneceği henüz belli değil, şimdilik sadece hazırlıklar yapılıyor. Ancak Başkan Barzani, referandumun yakın bir zamanda düzenleneceğini vurguladı."

Bağımsız bir Kürdistan'ı kimi ülkelerin destekleyeceğini, kimisinin ise karşı çıkacağını söyleyen Mamuziny, "Kürt halkının kendine güveni vardır ve bağımsızlık ilanı konusunda kararlıdır. Kimisi bizi tanır, kimisi tanımaz. Fakat bağımsızlık ilan ettiğimizde komşu ülkelerle iyi ilişkilere sahip olmak isteriz. Türkiye, İran ve diğer ülkelerle iyi geçinmek, dost olmak isteriz."

Barzani'nin bağımsızlık referandumu açıklaması ile ilgili KDP Grup Başkanvekili Tarık Gerdi de referandum hazırlıklarını doğruladı. Ancak Gerdi, Bağdat'ta bulunduğundan bu konu hakkında fazla bilgisi olmadığını söyleyerek, detay vermedi.