Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Dr. Erdelan Nureddin, IKBY heyetinin geçen hafta başkent Bağdat'ta hükümet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde bağımsızlık referandumunun nasıl ve ne zaman yapılacağının masaya yatırıldığını söyledi. 

'KÜRT HEYETİ, REFERANDUM TARİHİNİ BAĞDAT'A İLETTİ'

Sputnik'te yer alan habere göre Nureddin, "Referandumun, IKBY'deki milletvekili ve başkanlık seçimleriyle birlikte eylül ayında yapılması planlanıyor. Heyet, referandum tarihini Bağdat'taki üst düzey yetkililere iletti" dedi.

Öte yandan KDP ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) bugün gerçekleştirdiği bir toplantıda, Bağdat'a gidecek ikinci bir IKBY heyetinin ele alındığı belirtildi. IKBY heyetinin bağımsızlık referandumu konusunu Bağdat'taki siyasi partilerle müzakere etmesi bekleniyor.

İLK IKBY HEYETİ, IRAK CUMHURBAŞKANI VE MECLİS BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

KDP Politbüro Sorumlusu Fazıl Mirani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Adnan Müfti ve IKBY Başkanlık Divani Başkanı Fuad Hüseyin'den oluşan ilk Kürt heyeti, geçen hafta Bağdat'ta giderek başta Irak Başbakanı Haydar İbadi olmak üzere Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Meclis Başkanı Selim el Cuburi ile bir araya gelmişti.

BARZANİ: BU YIL İÇİNDE REFERANDUM YAPILACAK

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, 23 Mart'ta yaptığı açıklamada, bağımsızlık referandumunun bu yıl içerisinde gerçekleşeceğini duyurmuştu. IKBY Başkanı Mesut Barzani ise, geçen ay Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmede IKBY'nin bağımsızlık referandumunun kısa süre içinde yapılacağını bildirmişti. Bu çerçevede KDP ve KYB ortak bir heyet oluşturup referandum konusunda IKBY'deki siyasi partilerle görüşmelere başlamıştı.