Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) aldığı bağımsızlık referandumu kararını Sputnik'ten Hikmet Durguın'a değerlendiren Kürdistan Demokratik Parti (KDP) yöneticisi Said Mamuziny, bölge halkının yüzde 80'inin referandumda 'Evet' diyeceğini öne sürdü.

Rerefandum kararını 'tarihi' olarak niteleyen Mamuziny, şunları kaydetti: "Referandum 25 Eylül'de düzenlenecek. Bağımsızlık, her ulusun olduğu gibi Kürtlerin de hakkıdır. Referandum, Başkan Barzani'nin bir projesidir. Kürt halkı bu projeyi istiyor, Kürt halkı rüyasını gerçekleştirmek istiyor, Kürt halkı bağımsız bir Kürdistan istiyor."

'REFERANDUM KERKÜK'TE DE DÜZENLENECEK'

Referandumun Kerkük ve Şengal'de de düzenleneceğini ifade eden Mamuziny, bölgede yaşayanların yüzde 80'inin bağımsızlığa 'Evet' diyeceğini savundu: "Referandum Kerkük, Şengal ve IŞİD'den geri kazanılan yerlerde de düzenlenecek. Tartışmalı bölgelerde de düzenlenecek. Kürdistan bölgesinin yüzde 80'i referandumda 'Evet' der. Kürdistan halkı, referandum kararından dolayı çok sevinçli ve heyecanlıdır."

'MERKEZİ HÜKÜMETLE GÖRÜŞÜLÜYOR'

Rerefandumla ilgili Irak merkezi hükümetle de görüşmelerin yapıldığına dikkat çeken Mamuziny, "Bağımsızlık için Bağdat'tan onay alacak değiliz fakat konuyla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Çözüm konusunda müzakereler sürüyor. Biz, diyalog ve iyi ilişkiler kurulmasından yanayız" dedi. 

'TÜM PARTİLERİN BU SÜRECE DAHİL OLMASINI İSTERİZ'

Referandum toplantısına Goran Hareketi ve İslami partilerin katılmadığını aktaran Mamuziny, "Biz, tüm partilerin bu sürece dahil olmasını isteriz. Türkmenler, Araplar ve diğer kesimler de Kürdistan'ın vatandaşıdır. Onlar da referandumda oylarını kullanacaklar" şeklinde konuştu.

IKBY'DE BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU

IKBY Başkanı Barzani liderliğinde siyasi partiler, dün Erbil'in Pirman ilçesinde toplanarak, bağımsızlık referandumu, IKBY Parlamentosu ve Başkanlık seçimleri, iç sorunlar, bölgesel ve uluslararası sorunları ele aldı. Toplantı sonucunda Barzani, yaptığı açıklamada referandumun 25 Eylül'de düzenleneceğini duyurmuştu.

Barzani, Mart ayında da bağımsızlık referandumu için Birleşmiş Milletler'den (BM) gözlemci talebinde bulunmuştu.