Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bu yıl içinde düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu konusunda somut adımlar atmayı sürdürüyor.  Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Politbüro üyesi ve Irak’ın eski dışişleri bakanı Hoşyar Zebari, referandum konusunda Birleşmiş Milletler’e bilgi verdiklerini aktardı.

Kürt yönetiminin bağımsızlık konusunu Erbil’i ziyaret eden bütün heyetlerle ele aldığını belirten Zebari, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bütün daimi üyeleriyle de konuşuldu” dedi.

Rûdaw Televizyonu’nun canlı yayınına katılan Zebari, bağımsızlık sürecinin kolay olmayacağına dair görüşünü de aktardı. Referandum için “Risksiz değil” diyen Iraklı siyasetçi, bağımsızlığın oylamadan hemen sonra ilan edilmeyeceğini, önce komşu ülkelerin tepkilerinin ölçüleceğini açıkladı. Zebari, “Bağımsızlık ilan etmek referandum düzenlemekten daha zor” diye konuştu.

Zebari’nin bu açıklamaları, İran ve Türkiye dahil 33 yabancı ülkenin diplomatik temsilciliklerinin Iraklı Kürt liderlerle Erbil’de biraraya gelmesinden sonra yaptı.

Zebari bu toplantı hakkında da, “Onlardan hemen onay vermelerini beklemiyoruz, ancak Kürdistan Bölgesi’nde bulunan yabancı temsilcilerin konudan haberdar olması gerektiğini düşündük…” dedi.

“Toplantı çok başarılı geçti” diye konuşan Zebari, “Yabancı temsilciler, toplantıdaki ortak mesajı ülkelerine taşıyacak. Toplantıya katılanlar bizi anlayışla karşıladı” ifadelerini kullandı.

Zebari, Kerkük İl Meclisi’nin talep etmesi halinde kentte referandumun yapılacağını da belirterek, “Talep gelmesi halinde Kerkük ve sorunlu bölgelerde de referandum yapılacak. İl Meclisi’nin kararlarına saygı duyacağız” ifadelerini kullandı.