Pakistan'da Kur'an-ı Kerim'in sayfalarını yakmakla suçlanan ancak “komplo” ile karşı karşıya olduğu belirtilen 11 yaşındaki Rimşa Mesih hakkında karar açıklandı.

Mahkeme, İslamiyet'e hakaret etmekle suçlanan ve üç haftadır tutuklu bulunan Hrıstiyan genç kızın kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

Pakistanlı yargıç Muhammed Azam Han, Rimşa Mesih'in serbest bırakılması için 1 milyon Pakistan rupisi (yaklaşık 8 bin euro) kefalet ücreti belirledi. Dine hakaret suçunun hassas olduğu ve çoğu kez idamla cezalandırıldığı ülkede ilk kez böyle bir suçlama karşısında kefaletle serbest bırakma kararı alındı.

ARTAN GERİLİM
Adli tıp tarafından 14 yaşında olduğu ancak öğrenme güçlüğü çektiği ve zekâ yaşının daha geri olduğu belirtilen genç kız, bir süredir tutuklu bulunuyordu. Mesih'in idam edilebileceği endişesi davaya ilgiyi artırmış, serbest bırakılması için düzenlenen kampanyada, dünya çapında bir milyon imza toplanmıştı.

Yakınları, küçük kızın henüz 11 yaşında ve Down sendromlu olduğunu belirtiyor ve olayın bir komplo olduğunu savunuyordu.

KOMPLO İDDİASI
Olayla ilgili olarak ailenin yaşadığı İslamabad'daki yoksul semtte bir imam gözaltına alınmıştı. Bölgeden Hrıstiyanları göndermek istediği belirtilen imam Halid Kıştî'nin, Kur'an-ı Kerim'in bazı sayfalarını yırtıp yakarak, gizlice kızın çantasına koyduğu öne sürülmüştü. İmam ise mahkemede bu suçlamaları reddetmişti.

Mahkemenin Rimşa Mesih'i kefaletle serbest bırakma kararının ardından, yoksul ailenin yaşadıkları mahalleden ayrılıp ayrılmayacağı belirsizliğini koruyor. Ailenin tepkiler ve gösterilerden çekinildiği için 3 haftadır gizli bir adreste ikamet ettiği belirtiliyor.

Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed'e hakaretin cezalandırılması konusunda kamuoyunun oldukça hassas olduğu Pakistan'da, bu konuda yapılan suçlamalar çoğu zaman büyük gösterilerle sonuçlanıyor. Pakistan'ın dine hakaret yasası artan eleştirilerin odağında bulunuyor. Bu yasanın değişmesini isteyenler, idam gibi çok sert önlemler öngörüldüğünü, suçlamaların çoğu zaman yeterince soruşturulmadan tanık ifadelerinin yeterliği görüldüğünü, suçlananlar hakkında haksız kararlar verildiğini belirtiyor.

2010 yılında Pencap eyaletine bağlı Faysalabad kentinde iki Hrıstiyan kardeş, Hz. Muhammed'e hakaret davasında yargılanırken, mahkeme binası önünde öldürülmüştü.

Aynı eyalette 2009 yılında Kur'an-ı Kerim'e hakaret edildiği dedikodusuyla başlayan gösterilerde Hrıstiyanların yaşadığı 40 ev ve bir kilise yakılmış, olaylarda 7 Hrıstiyan Pakistanlı yaşamını yitirmişti.

180 milyon nüfuslu Pakistan'da halkın nüfusun büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşuyor. Hrıstiyanların sayısının yaklaşık 3 milyon olduğu tahmin ediliyor.

©Deutsche Welle Türkçe