Küba'nın efsane lideri Fidel Castro 3 yıl aradan sonra ilk kez kamuoyu karşısına çıkarak görüntü verdi.

2006 yılında sağlık sorunları yaşamaya başlayan Fidel Castro, Küba'da devlet başkanlığı görevini 2008 yılında kardeşi Raul Castro'ya devretmişti. Devlet başkanlığı görevini bıraktıktan sonra kamuoyu önüne fazla çıkmayan Fidel Castro, 3 yıl aradan sonra dün ilk kez ülkede yapılan genel seçimler nedeniyle görüntülendi.

Genel seçimde oy kullanan 86 yaşındaki Castro, sandık görevlileriyle sohbet etti. Castro ayrılırken çevresi sarıldığı, alkışlarla uğurlandı.

2010 yılından bu yana görüntü vermeyen Fidel Castro, kanser tedavisi gören Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'i zaman zaman ziyaret ediyordu.

Küba'da 16 yaşından büyük olanlar dün yeni parlamentoyu belirlemek üzere sandık başına gitti.

Tek kamaralı ulusal meclisin 600 kadar üyesinin belirleneceği oylamada kilit siyasi konumlara getirilecek isimlerin de destek alması bekleniyor.

Seçimlerin bir sonucu olarak, Raul Castro'nun meclis tarafından yeniden devlet başkanlığına seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İLK OTURUM 24 ŞUBAT’TA

Komünist partinin seçimleri taban hareketinin sonucu olan bir oylama olarak sunduğunu belirten muhabirler yeni meclisin ilk oturumunu 24 Şubat'ta yapacağını belirtiyor.

Meclis toplandığında 20 yıl sonra ilk kez meclis başkanlığı seçimi yapılacak zira bu görevi yürüten Ricardo Alarcon seçimlere katılmadı.

Küba'da resmi-siyasi konumlar için dönem sınırlandırması bulunmuyor.

Devlet Başkanı Castro, böyle olmakla birlikte, başkanlığın iki dönemle sınırlandırılmasını öneriyor.

PARTİNİN 'SERBESTSİZLİK' AÇIKLAMASI

Seçimin serbest olmaması ile ilgili eleştiriler karşısında parti yetkilileri "çok partili sistemin yokluğunun yolsuzluğu ve paranın çıkar amaçlı işlevini devre dışı bıraktığını”; öte yandan seçimlerdeki yüksek katılım oranının sistemin katılımcı niteliğini kanıtladığını söylüyor.

Devlet Başkanı Raul Castro, Komünist Parti Kongresi'nde geçen sene başında yaptığı konuşmada da tek parti yönetimini savunmuştu.

Castro, diğer partileri siyasî sisteme dahil etmenin, Küba'nın bağımsızlığını ve 1959 devrimiyle kurulan sosyalist sistemi tehlikeye düşüreceğini söylemişti.

Ancak Castro, Komünist Parti içinde daha fazla demokrasi ve açık tartışma platformlarını yerleştirmeleri gerektiğini ifade etmişti.

Komünist Parti üyesi olması şartı bulunmamakla birlikte adaylar partiye yakın örgütlerden kabul ediliyor.

Küba'da 8 milyon seçmen olduğunu belirten Associated Press muhabiri 612 vekilin seçileceğini, yerel temsilci olarak da 1.600 kişinin belirleneceğini belirtiyor.

Yönetim 2008'deki oylamada katılımın yüzde 96,8 oranında olduğunu duyurmuştu.