Küba, tüm dünyada milyonlarca insanı enfekte eden ve her gün binlerce insanı öldüren Covid-19 hastalığıyla savaşmak için geliştirdiği Soberana 01 adlı aşı adayının klinik denemelerini 2021 yılının başlarında tamamlamayı planlıyor.

Prensa Latina'nın haberine göre; İlaç, Ekipman ve Tıbbi Cihaz Kontrol Merkezi (CECMED), Küba Finlay Aşı Enstitüsü tarafından SARS-CoV-2 virüsüyle savaşmak için geliştirilen profilaktik (önleyici) ilacın Faz 1/2 çalışmalarına onay verdi.

Küba Toplumsal Klinik Denemeler Tescil Merkezine göre, bu süreç 24 Ağustos'ta başlayıp 11 Ocak 2021 yılında tamamlanacak.

Aşıyı geliştirmek için yapılacak araştırma, 19 ile 80 yaşları arasında 676 kişiyi kapsıyor. Yapılacak klinik deneme, randomize, kontrollü, uyarlanabilir ve çoklu merkezli olacak.

Bu araştırmayla, aşı adayının iki dozluk uygulamasının "güvenliği, reaktojenisitesi, immünojenisitesinin değerlendirilmesi" amaçlanıyor.

Yayına göre, deneme sonuçlarının 15 Şubat'ta yayınlanmak üzere 1 Şubat tarihinde hazır olması bekleniyor.

Küba Başkanı Miguel Diaz-camel, Küba'da yürütülen bu projeyi teyit ederek yeni tür koronavirüsün yayılmasını önlemek için ülkede üretilen bilimsel çalışmaların sonuçlarına güvendiğini belirtti.