Kremlin, Türkiye ile Rusya arasında dün Suriye’nin kuzeydoğusu için yapılan anlaşma konusunda ABD’den gelen son açıklamalara tepki gösterdi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “ABD son yıllarda Kürtlerin en yakın müttefikiydi. Fakat nihayetinde, onları terk etti ve esasında, onlara ihanet etti. Şimdi Kürtleri sınırda bırakmayı ve onları neredeyse Türklerle savaşmaya zorlamayı tercih ediyorlar” dedi.

‘ÇEKİLMEZLERSE TSK’NİN HEDEFİ OLACAKLAR’

Peskov, anlaşma uyarınca belirli bölgelerde sınırın 30 kilometre güneyine çekilmesi öngörülen YPG’nin çekilmemesi halinde, sınıra konuşlanacak Suriye sınır muhafızları ile Rus askeri polisinin çekilmek zorunda kalacağını ve Kürtlerin Türk ordusunun hedefi olacağını söyledi.

JEFFREY ‘ŞÜPHELİYİZ’ DEMİŞTİ

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün Soçi’de vardığı mutabakat hakkındaki açıklamada, ‘Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) sınırdan 30 kilometre uzaklaştırabileceğine şüpheyle yaklaştıklarını’ söylemişti.

ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nin oturumunda konuşan Jeffrey, “Rusya ve Türkiye bugün Soçi’de, Suriye’nin kuzeyinde 10 kilometre derinliğine devriye faaliyetini gerçekleştirme imkanıyla birlikte ateşkes konusunda anlaştı. Kürtlerin bu bölgeden çıkarmayı başarmaları mümkün değil” demişti.

Kaynak: Gazete Duvar