MİT ile Kosova istihbaratının ortak 'FETÖ operasyonu'nun Kosova'da yol açtığı siyasi kriz derinleşiyor.

Gazete Duvar'ın Reuters'a dayandırdığı haberine göre, kendisine haber verilmediği için istihbarat şefi ile içişleri bakanını görevden alan Kosova Başbakanı Ramuş Haradinaj, operasyona dahil olan tüm kurumlar hakkında soruşturma başlattı.

Kosova’da Fethullah Gülen okullarıyla bağlantılı altı Türk vatandaşının istihbarat operasyonuyla gözaltına alınıp Türkiye’ye iade edilmesine ilişkin siyasi kriz derinleşiyor. Kosova Başbakanı Ramuş Haradinaj, istihbarat şefini ve içişleri bakanını dün görevden almasının ardından, bugün de söz konusu olay hakkında soruşturma açıldığını açıkladı. Kosova Güvenlik Konseyi’nin acil düzenlediği toplantının ardından basına açıklama yapan Haradinaj, “Bugün, altı Türk’ün gözaltına alınması ve sınırdışı edilmesine müdahil olan tüm devlet yapıları hakkında soruşturma açma kararı aldık” dedi.

‘İŞKENCE İHTİMALİ VAR’

Öte yandan, operasyona İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden de eleştiri geldi. Yazılı açıklamada, “Tartışmalı gözaltılara ek olarak, bu kişiler ciddi işkence ihtimali bulunan bir ülkeye gönderildi" denildi.

Reuters’ın görüş aldığı Graz Üniversitesi’nden Balkan uzmanı Florian Bieber, gözaltıların Kosova’nın AB ile daha yakın ilişki geliştirme politikası açısından sorunlu olabileceğini söyledi. Bieber, “Yaşananlar, hem hukukun üstünlüğüne ve siyasi otoriteye gölge düşüreceği, hem de otoriter ve AB’ye giderek düşmanca yaklaşan bir rejimle işbirliği yapıldığı için Kosova’ya zarar verecektir” dedi.

'BAŞBAKAN: BEN BİLGİLENDİRİLMEDİM'

Kosova Başbakanı, altı Türk’ün ortak operasyonla gözaltına alındığının perşembe günü ortaya çıkması sonrasında, “Ben, başbakan olarak bu operasyonla ilgili bilgilendirilmedim. Bu yüzden, yasal ve anayasal yetkilerime uygun olarak hareket edeceğim. Bu operasyonda, sınır dışı etmenin aciliyeti dahil bazı unsurlar açık değil” demişti. Ardından da dün, istihbarat şefi ile içişleri bakanının görevden alındığı haberi gelmişti.

Türkiye ise iade edilen altı Türk’ün 'FETÖ’nün Balkanlar çapındaki üst düzey yetkilileri olduğunu belirtiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “MİT, Kosova istihbaratı ile yaptığı dayanışma içinde altı tane Balkanlardaki en üst düzey FETÖ temsilcisini aldılar getirdiler ve emniyete teslim ettiler” ifadelerini kullanmıştı.