Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkmış ilk vakanın ardından hızla küresel bir kriz haline dönüşmüş Covid-19 salgını, Dünya genelinde on binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Pekin yönetimi, ülkenin ekonomik başkenti Şanghay’ın 840 kilometre batısında bulunan, 11 milyon insanın yaşadığı Vuhan’ı 23 Ocak’ta giriş çıkışlara kapatmış ve resmi olarak bölgeyi ‘mühürlü şehir’ tanımıyla deklare etmişti.

Karantina kısıtlamalarının tamamının kaldırılmadığı Vuhan’da yetkililer, okulların şimdilik açılmayacağını ve bununla ilgili nihai kararın daha sonra açıklanacağını duyurdu. Çinli devlet yetkililerinin açıkladıkları resmi rakamlara göre Vuhan kentinde, 50 binden fazla vaka kayıtlara geçti ve 2 bin 500’den fazla kişi ise salgın dolayısıyla yaşamını yitirdi. Vuhan’da elde edilmiş veriler, Çin Halk Cumhuriyeti içerisindeki Covid-19 bağlantılı ölümlerin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor.

Resmi karantina yasağının kaldırılmasıyla koruyucu maskelerini yüzlerine takan Vuhanlılar özlemini çektikleri kent yaşamlarına, aldıkları önemler eşliğinde geri döndüler.

Başladığı günden bu yana 11 hafta sürdürülmüş sokağa çıkma yasağının ardından kentin doğal çekim noktası Yangtze Nehri’nde düzenlenen ışık gösterilerini izleyen Çinliler, 2 aydan daha uzun sürmüş karantinayla kutlamalar eşliğinde vedalaştılar.

Uzun bir süredir evlerinden dışarı çıkmamış Vuhanlıların caddelere ve sokaklara yeniden dönmeleriyle kent trafiği tıkandı. Seyahat kısıtlamalarının kalkması nedeniyle binlerce kişi otobüs terminallerine ve tren istasyonlarına akın etti. Covid-19 salgını ile mücadelede kesintisiz bir tempoda çalışan sağlık görevlileri de kaldırılan yasakların ardından kendi şehirlerine dönüşlere başladılar. Alınan yeni karar ile Vuhanlılar yetkililerden bireysel izin almadan seyahat edebilecekler. 

Şeffaflığı tartışmalı Çin hükümetinin paylaştığı Covid-19 kökenli ölüm rakamları uzmanlara göre tartışmalı. Birçok gazeteci ve akademisyen açıklanan rakamların gerçekte daha fazla olduğu görüşünde. Tüm bunlara rağmen ABD merkezli Associated Press(AP) Pekin yönetiminin Vuhan’ı tamamıyla izole etmesi ve kenti kapsamlı bir karantina içerisinde tutmasını, diğer devletlerin pandemi kriziyle mücadelelerine örnek olduğunu belirtiyor.

Çeviri Haber: Mehmet Göktuğ Yaman / Demokrat Haber